Дневниците на принцесата: Червенокосата чаровница на Мароко


Дневниците на принцесата: Червенокосата чаровница на Мароко

Мислите си, че принцесите живеят само в детските приказки? Те съществуват наистина и още как! В поредицата ни "Дневниците на принцесата“ ще ви убедим, че нито Пепеляшка, нито Бел са литературни образи без еквивалент в модерния свят. В поредицата ни вече надникнахме в приказния свят на принцеса Амира, кралица Рания и разбира се, Шейха Моза. Днес ще отидем в Мароко, за да се запознаем със съпругата на марокансия крал Мохамед IV – Салма Бенани.

Историята на червенокосата чаровница е досущ като в приказките! Тя се ражда през 1978 година в семейство на учители, но едва 3-годишна се сблъсква с жестоката съдба, губейки майка си. Впоследствие малката Салма е отгледана от баба си, в чийто дом израстват още сестра ѝ и братовчедка ѝ Саира.

Принцеса Бенани се запознава с бъдещия си съпруг през 1999 година, който само няколко месеца по-късно е коронясан за крал на Мароко. Преди да му се врече във вечна вярност обаче, Салма завършва инженерното си образование и дори няколко месеца работи в една от най-големите компании в страната.

Обичаите в Мароко по отношение на брака са наистина интересни и точно кралската двойка е първата, която разчупва традициите. Прието е, че мароканският народ не бива да знае кои са жените на краля, защото те така или иначе няма да се показват в обществото. Всъщност, преди Мохамед IV да се възкачи на трона, кралската съпруга не е била наричана по никакъв определен начин. Салма е първата дама, която се окичва с титлата „принцеса“ и получава почести като член на кралското семейство. От друга страна, съпругът ѝ е първият крал, който предпочита моногамния брак.

Въпреки че печели доста голяма публичност в сравнение с предшественичките си, Салма води изключително скромен начин на живот. Тя е грижовна майка на две прекрасни дечица, избягва да се показва твърде често в общественото пространство, но за сметка на това подкрепя редица благотворителни каузи. Принцесата е основател на асоциация за превенция на рака в Мароко, взима участие и в борбата за предпазване от ХИВ в Африка.

За разлика от принцесите, които ви показахме досега, принцеса Салма не е сред феновете на европейския стил на обличане. Тя предпочита да носи традиционни пъстри одежди, с които наистина изглежда като принцеса от приказките.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама