Обучението по чужд език – предизвикателства и решения


Обучението по чужд език – предизвикателства и решения
Снимка: iStock/Guliver

С настъпването на дългоочакваното лято много от нас планират не само своята почивка, но и как да оползотворят повечето светли часове. Много хора избират тъкмо този момент, за да наградят своята професионална квалификация, като голям брой се впуска в изучаването на чужд език. Ползите са много - в общуването, в откриването на различни култури, развитие в работната сфера. Но често не е достатъчно да се запасим с добри намерения, за да стигнем до желаната цел – ползотворното обучение.

Какво трябва да знаем, когато планираме чуждоезиковото си обучение? На първо време трябва да си дадем ясна сметка, че летните месеци влияят на концентрацията ни. За да се решите да учите чужд език през лятото, не е достатъчно само желание, трябва силна мотивация. Казано направо, има много фактори, които ще ви разсейват – ще ви се излиза с приятели; ще Ви става все по-трудно да търпите да сте затворени след дълъг работен ден, когато навън е така примамливо и приятно. На второ място трябва да предвидите още свободно време, в което да се упражнявате. Истински мит е, че език се научава само със занятия 2-3 пъти в седмицата. Който и метод на обучение да изберете за себе си, ще ви се наложи да упражнявате наученото, за да има полза от него.

Ако все още не сте се отказали от плана си да учите през лятото, ето и няколко практически съвета. Важно е да прецените формата на обучение – дали искате да сте част от група или да се срещате индивидуално с преподавател. Двете форми имат своите плюсове и минуси. Груповото обучение създава комуникационна среда, в която може да измервате способностите си с хора на Вашето ниво, но често един компонент бива пренебрегван в полза на друг с оглед на ограниченото време на провеждане. Индивидуалното обучение следва вашия собствен ритъм и нужди и с добър преподавател може да е много плодотворно. Но в повечето случаи е по-скъпо от груповото. Ако изберете да се обучавате в школа, попитайте за пакети с часове за индивидуално обучение, обикновено за тях се предвижда отстъпка. Изберете ли групово обучение, внимавайте със съотношението такса-часове на обучение. Често езиковите школи предлагат много ниски цени за групово изучаване на език, но хорариумът на курса е крайно недостатъчен за пълноценно покриване на едно ниво по европейска езикова рамка.

За да можете да си дадете представа дали избраното от вас обучение е успешно, обаче, бих ви посъветвала да си създадете списък с желани цели. Нека в началото те да са краткосрочни. Например, реалистично е да очаквате след месец интензивно обучение по език, който тепърва започвате да учите, да можете да използвате елементарни изречения в ежедневни ситуации, да броите и да използвате числа в пазаруване, да питате и давате насоки, да може да се представите с най-общите си интереси и хобита. Ако сте положили всички усилия и сте изпълнили всички задачи, това са реалистично поставени цели.

Последно, но не по-важност, е да имате предвид, че всеки учи и усвоява материал различно. Това оформя нашите индивидуалности. Темпото, с което учите не бива да ви обезкуражава. Впуснете се в приключението изучаване на чужда език, защото си струва.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама