Проучване: Хората на Балканите работят най-много


Проучване: Хората на Балканите работят най-много
Снимка: iStock

Средните работни часове на седмица в Европа варират в широки граници. По-специално държавите с по-голям брой работещи на непълно работно време отчитат по-кратка средна работна седмица.

През последните години моделите на работа се променят. По време на пандемията COVID-19 в ЕС се увеличиха процентите на работещите от дома. Някои компании вече предоставят по-гъвкави възможности за работа от разстояние, пише „Евронюз“.

В няколко държави се изпробват и четиридневни работни седмици със същото работно натоварване. През 2022 г. заетите лица в ЕС на възраст 20-64 години са работили средно 36,2 часа седмично. Това е с 24 минути по-малко от данните отпреди пандемията през 2019 г.

Вижте още: 35 съвета, които ще ви помогнат да забогатеете

И така, в кои държави е най-дългото и най-краткото работно време?

През 2022 г. средният брой на действителните седмични работни часове на основна работа в ЕС варира от 32,4 часа в Нидерландия до 39,7 часа в Гърция и Румъния. Това включва както работещите на пълно, така и на непълно работно време на възраст между 20 и 64 години.

Хората в балканските държави работят най-много часове през седмицата.

При сравнението на европейските държави, за които е налична тази информация, най-дългата работна седмица е била в Турция - 42,9 часа през 2020 г., което са последните данни.

Турция е следвана от Черна гора (42,8 часа, данни за 2020 г.) и Сърбия (42,3 часа). Това са държавите, в които средната продължителност на работната седмица е повече от 40 часа.

Гърция и Румъния са следвани от Полша (39,5 часа), България (39,2 часа) и Северна Македония (39 часа).

Всичко това показва, че хората в балканските страни имат най-дълги средни работни часове на седмица.

Вижте още: Как да си поискате повишение и да го получите

В списъка на държавите с най-кратка средна продължителност на работната седмица през 2022 г. са Нидерландия (32,4 часа), следвана от Австрия (33,7 часа), Норвегия (34,1 часа), Дания и Германия (и двете с по 34,6 часа).

В Обединеното кралство (36,4 часа през 2019 г.) средната продължителност на работното време е същата като тази в ЕС. Франция и Италия (и двете 36,2 часа) имат малко по-ниски стойности от средните за ЕС. Хората в Испания са работили 36,5 часа седмично, което е само с 6 минути повече от средното за ЕС.

Всичките пет скандинавски държави са имали по-кратка средна работна седмица от средната за ЕС.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама