Защо действията са по-важни от думите?


Защо действията са по-важни от думите?

Действията наистина говорят повече от думите – клише, но факт. Именно в това ни убеждават известният експерт в Бюрото по невербална комуникация на ФБР Джо Наваро и мениджърът Тони Сиара Пойнтър в книгата "По-красноречиво от думите" (ИК "Изток-Запад").

Комуникацията в XXI век – вербална или невербална – е изключително развита. Въпреки множеството определения за думата комуникация, които се променят с всеки изминал ден, може би най-простото, разбираемо и правилно е: процес, при който хората и останалите живи организми обменят информация помежду си. Думите обаче далеч не са единственият начин за обмяна на информация между хората. Чрез действията си във всеки един момент ние издаваме нещо за себе си на околните – движенията на тялото, израженията на лицето, начинът, по който говорим, начинът, по който изразяваме емоциите си, стилът ни на обличане, предметите, на които държим, нашите съзнателни и несъзнателни жестове, постъпки и маниери, дори средата, в която се намираме, а също и обкръжението ни – всичко това е невербално общуване и то разказва много повече за нас от думите.

В съвместния си труд "По-красноречиво от думите" Джо Наваро (специален агент от контраразузнаването на ФБР в продължение на 25 години) и мениджърът Тони Сиара Пойнтър показват как да тълкуваме и да използваме именно този невербален, универсален език с лекота и то в свой интерес с помощта на т.нар. невербална интелигентност.

Авторите обясняват как чрез невербалната комуникация човек може да придобие способността да влияе на своите колеги и клиенти, да интерпретира невербалните сигнали на другите и да вниква за миг в техните действия и намерения, т. е. да държи успеха буквално в ръцете си.

Когато се употребяват правилно, допълват Наваро и Пойнтър, невербалните сигнали са завършващият елемент, който може да обедини действията, думите, мислите и стремежите ни в единна цялост. Чрез тях можем да привлечем околните, създавайки невидими връзки – доверие, комфорт, продуктивност и уважение. Невербалните сигнали извличат най-доброто от нас в интерес на всички; те по-скоро обединяват и по-рядко разделят, по-често обвързват, отколкото отчуждават, смятат още двамата специалисти.

"По-красноречиво от думите" е подходяща както за работещи и бизнесмени, които желаят да постигат по-добри резултати в работата, така и за всеки, който иска да усъвършенства изкуството да управлява начина, по който околните го възприемат, за да си осигури траен успех във всяка една сфера.

Ето и един нагледен пример:

Кръстосани крака

Позата с кръстосани крака означава комфорт и спокойствие. От тази позиция вие не можете да побегнете или да влезете в битка, следователно вашата лимбична система не регистрира никаква заплаха около вас. Виждаме кръстосани крака при общуване на колеги, обсъждащи дадена идея, или когато двама приятели са потънали в интересен разговор – крака, кръстосани при глезените. Можете да стабилизирате комфорта, като отразите огледално позата на околните и скръстите крака като тях.

Ако сте седнали един до друг, посоката, в която сочи преметнатият отгоре крак на събеседника ви, може да означава определени неща. Ако помежду ви има разбирателство, горният крак на човека до вас ще сочи към вас.

 

Фиг. 3

Наблюдавайте за преметнатия отгоре крак, който служи като бариера, особено ако в разговора се дискутира неприятна тема.

 

 

Фиг. 4

Отместването на коляното настрани или обхващането му с ръце, сякаш за да се отстранят всички бариери между двама души, е знак за откритост и комфорт.

Ако разговорът предизвиква отрицателни реакции, кракът ще бъде кръстосан така, че бедрото ще стане бариера между вас. (вж. фиг. 3 и 4). Ако не сте забелязвали това преди, наблюдавайте хора, които се разбират добре, и обърнете внимание как местят краката си, за да улеснят комуникацията си.

Заключване на краката

Заключването на краката посредством кръстосване в глезените или обвиването им около краката на стола е по същество ограничаване на движенията до замръзване. То е индикатор за тревога и дискомфорт. Когато краката внезапно се заключат по време на разговор, това е знак, че нещо вероятно не е наред. Много жени са възпитавани да седят с кръстосани глезени, но продължителното оставане със здраво кръстосани глезени или друг вид ограничаване в движенията на краката сигнализират за силно напрежение и предпазливост. Това поведение е особено красноречиво, когато някой заключи глезени като реакция на зададен въпрос.

Поглаждане на краката

Поглаждането на краката, или потъркването на бедрата с длани (вж. фиг. 5), е успокояващ жест, който може да се наблюдава в много ситуации. Новодошлият гост на едно парти може да потърква бедрата си с длани, докато търси с очи евентуален събеседник. Служителят, който получава лоша оценка за работата си, може да потърква бедра, за да успокои нервността си. Мениджърът, който трябва да реши проблем в разпределението на бюджета, може да потрива бедрата си, за да запази спокойствие и концентрация. При огромен стрес или при получаване на съкрушителна новина, хората разтриват с длани бедрата си многократно, без да си дават сметка дори колко пъти и с каква интензивност повтарят този жест.

Фиг.5 Поглаждане на бедрата (длани, които се трият о бедрата) може да ни действа успокояващо в състояние на тревога или стрес.

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама