Защо най-успешните хора имат най-кофти истории


Защо най-успешните хора имат  най-кофти истории
Снимка: Thinkstock/Guliver

Аз живея живот като на кино. Преди да решите, че се фукам, спомнете си, че критерият за добър филм е да е пълен с драма, хаос и неприятни емоции. Разбира се, главният герой трябва да успее да преодолее всичко това, за да може да постигне целите си – но това е само при положение, че гледате филм с хепиенд.

Всъщност, най-успешните хора имат най-кофти истории. Не защото си търсят белята, а защото преследването на целите им ги поставя в необичайни ситуации. На мен, например, са ми крали стотици хиляди долари, заплашвали са ме с пушка, животът ми и този на семейството ми е бил в опасност. Както казах – кофти истории.

Но истината е, че ако никога не сте си позволявали да попаднете в такива ситуации, просто не сте се опитвали достатъчно да направите нещо голямо в живота си. Това се случва, когато хиените и лешоядите надушат малките ви успехи и правят всичко възможно да ги припишат на себе си или да предотвратят следващите. Никой няма такива безумни истории като най-успешните хора. Ето защо:

Когато правите нещо необичайно, трябва да очаквате нещо неочаквано

Каква е вероятността да правите едно и също ден след ден и изведнъж да попаднете в приключение? Почти никаква. Разбира се, животът ще хвърля кал по вас от време на време, но повтаряемостта почти винаги води до обикновено, монотонно съществуване – такова, което не си струва да бъде разказано. Причината успешните хора да имат толкова луди истории за разказване е, че те правят неща, които никога преди това не са правили, нито дори са си представяли, че могат да направят. Когато опитвате нещо необичайно, различно, може би дори такова, което повечето хора намират за плашещо, тогава ви се случват невероятни истории. Не можете да намерите неочакваното, ако правите само това, което се очаква.

Винаги ще има някой, който ще се опита да стъпче или да открадне вашия успех

Не всички хора са лоши. Е, повечето не са страхотни, но не са лоши. При все това има достатъчно количество задници, мизерници, крадци и криминални типове, които могат да ни стъжнят живота – и същевременно, да го направят по-интересен. Една история не е добра без анатагониста, архи-злодея, лошия тип. В днешно време обикновено по-често сме склонни да не осъществяваме плановете си и да сме в застой, но когато се стремим към нещо голямо, то и големи камъни ще летят към нас.

Най-големите опити често водят до най-големите провали

Успехът е толкова голям, колкото са големи провалите по пътя към него. Без грандиозна загуба няма грандиозна победа. Колкото повече се опитваш да направиш неща, от които повечето хора или се страхуват, или за които не са готови да правят жертви, толкова повече пъти се оказваш проснат на земята с лице в прахта. Но да се научиш да поемаш ударите е единственият начин да се пребориш с опонентите и да стигнеш до финала. Всеки път, когато се проваляте, създавате нова история за разказване, а същевременно правите Голямата история на живота си много по-интересна.

Никой не страда заради успеха, освен ако няма добра причина за това

Никой не се събужда един ден и не решава, че ще завладее света просто така. Хората не са устроени така, че да искат да правят неща без причина. Те се поставят в ситуации, които изискват страдание, само ако имат достатъчно добра причина за това. Да правиш нещо за пари не е достатъчно; парите не са достатъчен стимул. Да израснеш беден, никога да нямаш достатъчно, винаги да искаш и да се нуждаеш от повече – това е истински мотиватор. Не допълнителните няколко нули в края на банковата сметка. Само този, който е страдал, би избрал да продължи да страда, за да направи живота си страхотен. Защо? Защото той не се страхува от страданието. Изпитвал го е и го разбира. И по-важното – може да се справи с него.

Ако искате успешен живот, вероятно ще ви се наложи да вземате непопулярни решения

Лесно е да се вземе правилното решение, когато то е очевидно. Ако трябва да избирате между А – цветя и пеперуди и В – болка и страдание, изборът е лесен. Но когато и двете възможности са зле, когато каквото и да изберете, ще страдате - вие или хората, на които държите – тогава нещата стават малко по-сложни. Вярното решение не винаги е очевидно, а дори да е – не винаги е лесно да се вземе. Няма как да бъде лесно, когато при всички положения ще загубите. Резултатът няма да е приятен. Но някой ден тази история ще си струва да бъде разказана.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама