Теб може да те оцени само истински експерт


 Теб може да те оцени само истински експерт
Снимка: Getty Images/Guliver

Веднъж на вратата на Учителя похлопал един младеж:

- Дойдох при теб, защото се чувствам толкова жалък и нищожен, че не искам да живея. Всички около мен твърдят, че съм неудачник и идиот. Моля те, помогни ми!

Учителят се вгледал внимателно в младежа и кротко отговорил:

- Извини ме, но сега съм зает. Трябва спешно да свърша нещо важно. Но, ако се съгласиш да ми помогнеш, след това с удоволствие и аз ще ти помогна.

- Дообре – заекнал младежът от смущение, че отново бил оставен на втори план.

Тогава Учителят свалил от кутрето си пръстен с рядко красив камък, подал го на младежа и заръчал:

- Трябва спешно да продам този пръстен, за да платя един дълг. Иди на пазара и се опитай да го продадеш. Постарай се да му вземеш колкото се може по-добра цена, но не по-малко от една златна монета.

Младежът взел пръстена и забързал към пазара. Там започнал да хвали и предлага пръстена налява и надясно. Отначало търговците откликвали с интерес, но щом чуели цената – поне една златна монета, започвали или да го ругаят или да му се подиграват. Натъжен, младежът се върнал при Учителя.

- Не се справих, не можах да изпълня заръката ти – тъжно казал той. – Никой не пожела да плати толкова, колкото ми поръча, пък и как да се пазаря като самият аз не знам колко струва наистина този пръстен?!

- Ти току-що откри нещо много важно, сине! За да получиш цената, трябва да знаеш наистина колко е ценен! Затова, сега ще отидеш при златар! Попитай го, колко би дал за този пръстен. Каквото и да ти отговори, не продавай, а се върни при мен. – поръчал Учителят.

Младежът така и сторил. Отишъл при най-уважавания златар на градския площад и му показал пръстена. Майсторът дълго го разглеждал през лупа, после го претеглил на малката си везна и накрая рекъл:

- Предай на Учителя, че в момента не мога да му платя повече от 58 златни монети. Но, ако ми даде малко време, ще го откупя за 70!

- 70 ? – възкликнал радостно младежът и хукнал обратно към Учителя.

- Седни сега тук – казал Учителят след като изслушал оживения радостен разказ на младежа. И знай, че ти си като този пръстен. Скъпоценен и неповторим! Теб може да те оцени само истински експерт! Не ти трябва да ходиш по пазара, очаквайки да го направи първият срещнат!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама