12 навика, от които трябва да се откажем, за да живеем по-добре


12 навика, от които трябва да се откажем, за да живеем по-добре
Снимка: iStock/Guliver

Всеки един от нас е способен да наранява хората, на които държи. Има 12 типа „токсично“ поведение, чрез което отблъскваме хората от себе си.

1. Да завиждаме на всички останали

Не позволявайте на завистта (или ревността) да ви заслепява. Завистта ви кара да броите хубавите неща, които има някой друг, вместо вашите собствени. Няма нищо привлекателно или достойно за възхищение в подобно поведение. Спрете да се сравнявате с другите. Вашият път си е ваш път, не съревнование. Вие се съревновавате само с един човек – вие самите. Ако искате да измерите прогреса си, сравнете себе си с това, което сте били вчера.

2. Да приемаме всичко прекалено лично

Изключително неприятно е да сме около хора, които смятат, че всичко, което се случва, се отнася за тях. Истината е, че това, което хората казват или правят, засяга много повече тях, отколкото вас. То е отражение на техния опит, травми и перспектива. Не е нужно да развиете нарцисизъм и да не обръщате внимание на нищо около себе си. Просто запомнете, че много болка, разочарование и тъга идват от това, че приемате всичко лично. Много по-здравословно е да разчитате на собствената си мъдрост и интуиция да ви водят в живота.

3. Да се държим като вечната жертва

Друг тип „токсично“ поведение е непрекъснато да се оплаквате и да се изживявате като жертва. Това ви отнема силата да направлявате живота си и да се развивате. Всеки от нас има повече сила, авторитет и влияние, отколкото вярва. Ще осъзнаете това, когато спрете да се оплаквате и поемете живота си в ръце.

4. Да преживяваме прекалено дълго болка и загуба

Това са едни от най-трудните етапи, през които преминаваме в живота – независимо дали става дума за вина, гняв, любов или загуба. Промяната никога не е лесна. Но често да оставите нещата просто да си отидат е най-здравословният начин да продължите напред и да се изчистите емоционално от миналото. Не е лесно, но си заслужава усилието.

5. Натрапчиво негативно мислене

Много е трудно да сте около хора, които непрекъснато са негативни. Те постоянно говорят за ужасните неща, които се случват или ще се случат, за страданията, които преживяват и за несправедливостта на живота. Упорито отказват да видят положителната страна на нещата и уроците, които могат да извлекат от тези ситуации. Песимизмът в определен момент е едно, но да сте заключени през цялото време в капана на негативната нагласа – друго. Това е сбъркан начин на мислене и живеене и трябва да го промените.

6. Липса на емоционален самоконтрол

Невъзможността да контролирате емоциите си е „токсична“ за всички около вас. Всички познаваме хора, които избухват в гняв или сълзи при най-малкия проблем. Ако установите, че сте прекалено емоционални и лесно губите самообладание, може би ще имате нужда от външна помощ, за да решите този проблем. Обикновено под повърхността се крият други неща. Независимата гледна точка и страничната подкрепа вършат чудеса.

7. Да правиме повърхностни преценки за другите

Не съдете хората по това, което ви показват. Помнете, че това, което виждате, често е това, което те са избрали да ви покажат или го правят заради собствената си болка и стрес. Ако някой ви кара да страдате, вероятно това е неговото собствено страдание, което се опитва да излезе на повърхността. Няма нужда да ги наказвате или да им се подигравате. Ако не можете да помогнете, просто не обръщайте внимание.

8. Жестокост (или липса на емпатия и състрадание)

Едно от най-„токсичните“ поведения – жестокостта – се дължи на липса на емпатия, загриженост и съчувствие към другите. Виждаме го всеки ден в интернет или в медиите – хора нападат други хора, само защото могат да го направят, използвайки анонимността като щит. Ако и вие го правите, просто спрете. Потърсете състрадание дълбоко в сърцето си и си дайте сметка, че всички сме заедно в този свят.

9. Да изневеряваме и да вършим неморални неща, само защото можем

Изневярата е избор, не е грешка, не е извинение! Ако решите да изневерите, не си мислете, че другият човек е глупак. Дайте си сметка, че той ви вярва повече, отколкото заслужавате. Не вършете неморални неща, само защото можете. Бъдете честни към себе си и към другите. Постъпете правилно.

10. Да крием истината за себе си

Хората не могат да се свържат с вас, ако постоянно криете истината. По този начин те се привързват към някаква фалшива личност. Запомнете, че без значение от възрастта, расата, пола или сексуалната ориентация, под външното лустро вие сте един истински човек, като всички останали. Всички имаме своя собствена светлина и мисия и сме специални по някакъв начин. Бъдете такива, каквито сте. Не се отричайте от себе си, развивайте се.

11. Да се нуждаем от постоянно одобрение

Изтощително е да сте около хора, които имат нужда от постоянно одобрение. Те непрекъснато искат да утвърждавате тяхната ценност, все повече и повече и непрекъснато се състезават с другите. Запомнете, че да се оценявате през очите на другите е мъчително както за вас, така и за тези около вас. Животът е една голяма картина, пътуване и процес. Важното е как участвате, как помагате на другите, как израствате, а не мнението на околните.

12. Да сме твърдоглави перфекционисти

Като човешки същества, ние често се стремим към някакво хипотетично състояние на перфектност, независимо дали търсим идеалното жилище, работа, приятел или партньор. Проблемът е, че перфектността не е статично състояние. Това, което имаме днес, няма да е същото утре. Животът е динамичен и нещо, което днес изглежда несъвършено, утре може да се развие в нещо чудесно. Просто живейте, приемете нещата и оставете перфекционизма да си отиде.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама