16-годишна българка е сред най-големите имена на модерния балет


16-годишна българка е сред най-големите имена на модерния балет
Снимка: Личен архив

Емона Георгиева на 16 години и е от София. Грандиозният успех на младото момиче, както и десетките титли и медали, които има, не могат да бъдат описани заради голямата си бройка. През 2018 година Емона се явява на Sitges по модерен танц в Барселона и печели първа награда, златен медал и титлата световен шампион. Балерината изправя залата в испанския град на крака и гордо се представя като българка, разказват нашите колеги от Actualno.com.

Но това не е всичко. Тя печели десетки първи награди в България, като съчетава училището си и работата си на балерина. Защото за Емона това е работа. Тя излиза в 7 сутринта и се прибира много късно. Училище, курсове, състезания. Един натоварен живот, на едно младо момиче, което не се страхува да танцува и се радва, че е българка.

Разговорът ни с Емона е много личен.

"Най-голямата ми мотивация е трудът. Няма нищо, което да ме прави по-щастлива от това, което постигам в залата" - ясно казва тя и показва силата на спортния си дух. Същият този дух, който през 2017 година я нарежда сред най-големите имена на модерния балет в Париж. Състезанието се нарича "Youth America Grand Prix”, а младата българка се състезава в категория сеньори от 15 до 19 години. Конкуренцията от 117 състезатели въобще не я смущава. Изиграва своето изпълнение и получава първа награда в стил "Модерен танц". Париж също е на крака. Ръкопляска за успеха на едно момиче, на което всички предричат световен успех. Журито на конкурса в Париж се състои от директорите на най-известните балетни училища в света като Royal Ballet Schol и Princess Grace Academy в Монако. Те поздравяват младото момиче и се радват за успеха й.

Балетът обаче не е лесен. "Първият ми спомен, който имам с балета, са първите палци, които ме правеха страшно щастлива! Въпреки това, се чувствам сякаш никога не ми е било трудно, защото правейки това, което обичам, трудностите също ми доставят удоволствие", допълва в разговора си с нас балерината.

"Денят ми минава с учебни часове и репетиции. Не съм уморена, колкото повече танцувам, толкова повече енергия имам." Но ние знаем, че тя е уморена. Но това не е умора, която те принуждава да спреш. Това е умора, която те държи и ти дава мотивация да продължиш. Следват състезания в Германия, като междувременно Емона е избрана за едно от "Успелите деца на България" на фондация Димитър Бербатов, като е и лауреат на голямата награда на фондацията през 2017 година.

"Не знам колко точно са, но постижението, което е по-голямо от всички медали, титли и награди е трудолюбието. Това е най-голямото ми оръжие и лично постижения", развълнувано коментира тя успехите си.

Завършваме разговора с усмивка и пожелание за много повече успехи. Успехи за едно дете, за което рядко може да чуете по новините. Не защото не е интересна, не защото не е успяла, за защото значимите деца рядко намират своята слава в България, за сметка на това се радват на успехи в чужбина.

"Мечтая да танцувам завинаги!", казва на финал Емона и ние сме убедени, че ще го направи!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Не приемайте себе си твърде сериозно. Знайте кога да се присмеете на себе си.

Холи Бери

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама