30 дневно предизвикателство, за да сме по-щастливи


30 дневно предизвикателство, за да сме по-щастливи
Снимка: iStock/Guliver

Февруари е, все още е много студено навън и рядко виждаме слънцето. Имаме нужда от голяма доза мотивация и положителна енергия, за да се чувстваме щастливи и да повдигнем духа си. Предлагаме ви това 30 дневно предизвикателство, след което ще се почувствате по-добре.

Ден 1: Хапнете грейпфрут

Знаехте ли, че мирисът на цитруси може да ви помогне да намалите стреса и да подобрите настроението си. Освен това този плод е много полезен, когато искате да отслабнете. А нали знаете - колкото по-добре изглеждаме, толкова по-добре се чувстваме.

Ден 2: Коментирайте снимките на най-добрите си приятелки

Изследване, проведено в Carnegie Mellon University, е показало, че взаимодействието с приятели във Facebook всъщност увеличава чувството на задоволство при потребителите.

Ден 3: Отидете на фитнес

Половин час кардио е не само полезно за нашето здраве, но също така помага да се освободят ендорфини, които подобряват вашето настроение.

Ден 4: Пропуснете допълнителния епизод

Да, всички се изкушаваме да гледаме няколко епизода подред от любимия си сериал, но не трябва да позволявате това да яде от времето ви за сън. Имате нужда от промяна. Уверете се, че спите поне 7 часа, за да предотвратите появата на черни кръгове под очите и да изглеждате свежи на следващия ден.

Ден 5: Купете си цветя

Най-лесният начин да подобрите настроението си? Създайте приятна атмосфера с букет свежи цветя, които да поставите в офиса или дома си.

Ден 6: Поиграйте си с домашен любимец

Ако нямате собствен домашен любимец, предложете на съсед или приятел да разходите неговото куче, тъй като е доказано, че хората с четириноги приятели са по-щастливи.

Ден 7: Вземете пастелите

Проучване, което е публикувано в Journal of Occupational and Organizational Psychology, е показало, че оцветяването намалява стреса и подобрява концентрацията и качеството на съня. Затова вземете си книжка за оцветяване за възрастни и се заловете.

Ден 8: Разходете се

Най-препоръчително е там, където има дървета. Изследвания на Станфорд са открили, че 90-минутна разходка в природата може да намали депресивните мисли.

Ден 9: Гледайте снимки на природа

Не може да излезете на разходка? Доказано е, че дори гледането на снимки на зелена природа може да подобри настроението и да намали стреса.

Ден 10: Медитирайте

Стоенето 15 минути в тишина може първоначално да бъде изключително трудно, но ако всеки ден отделяте време, за да релаксирате и да се фокусирате може да намалите стреса, болката и депресията.

Ден 11: Добавете допълнително количество плодове и зеленчуци

Те не само са полезни за вашето физическо здраве, но също така могат да подобрят психологическото ви състояние.

Ден 12: Снимайте храната си

Не е учудващо, че феновете на храната са толкова щастливи. Проучване, публикувано в Journal of Personality and Social Psychology, е показало, че хора, които снимат положителни преживявания всъщност се радват повече на момента.

Ден 13: Сипете си чаша щастие

Давайте, сипете си втора чаша. The Journal of the American Medical Association казва, че кафето е доказано, че намалява риска от депресия с 20%.

Ден 14: Слушайте тази песен

Песента "Weightless" от Marconi Union всъщност е била създадена, за да бори стреса, като е доказано, че намалява безпокойството с 65%. 

 

Ден 15: Резервирайте следващата си почивка

Харченето на пари за преживявания ни прави по-щастливи, отколкото купуването на материални предмети като нов телевизор. Има толкова прекрасни места по света, които само чакат да бъдат посетени от вас.

Ден 16: Гледайте глупаво видео

Помислете за това като извинение да гледате забавно клипче на котетата на работа: Те могат да са ключът към по-добра продуктивност (и смях), според едно проучване от Университета на Нов Южен Уелс. Хора, които са гледали забавно клипче, докато са имали да изпълняват сложни задачи са успели да се концентрират два пъти по-дълго.

Ден 17: Хапнете малко черен шоколад

Той е пълен с полифеноли, подобряващи настроението, а също така с антиоксиданти, които регулират кръвното налягане.

Ден 18: Направете малко разтягане

Това не само ще подобри гъвкавостта ви и стойката ви, но също така ще намали кръвното налягане, което може да помогне в битката със стреса.

Ден 19: Отървете се от негативната енергии

Когато всичко друго се проваля, освобождаването на негативна енергия може да ви помогне да се отпуснете след стресиращ ден. Крещете във възглавницата, провикайте се през прозореца, отидете на бокс... всичко, което ще ви помогне да премахнете лошата енергия от себе си.

Ден 20: Яжте туршия

Няколко проучвания в University of Maryland and William and Mary са открили, че ферментиралите храни като кисели краставички, кисело мляко и кимчи могат да намалят безпокойството.

Ден 21: Водете си дневник

Има нещо очистително в това да седнете и да си записвате мислите, но не е трябва да пишете цели романи, нужно е просто да опишете кратко деня си и най-вече емоциите си.

Ден 22: Благодарете

Някой колега ви е помогнал на работа? Да му благодарите не само е чудесно за получателя, но също така подобрява вашето настроение.

Ден 23: Направете няколко упражнения на бюрото

Това не само ще ви помогне да подобрите стойката си и ще ви даде няколко минути на спокойствие, но също така ще освободи ендорфини.

Ден 24: Добавете цвят във визията си

Няма да сбъркате, ако облечете нещо жълто или друг ярък цвят. Това ще ви помогне да имате приповдигнато настроение дори в най-мрачните дни.

Ден 25: Изпратете ръчно написана бележка

Да имате приятел, с когото си пращате ръчно написани писма, може да подобри настроението ви и да ви даде нещо, което да очаквате с нетърпение. 

Ден 26: Пийнете със стари приятели

Няма по-хубаво от това да се съберете със стари приятели и да пийнете по питие на сладки приказки. Превърнете го в традиция.

Ден 27: Поглезете се

Масаж, маникюр или просто маска за лице. Имате нужда от малко време за себе си, за да се отпуснете и да се почувствате добре.

Ден 28: Отменете планове

Да, помним, че казахме да пийнете с приятели, но също така е напълно нормално да откажете някои планове, ако се чувствате претоварени. Така че получите времето за почивка, от която наистина имате нужда.

Ден 29: Предизвикайте се с йога 

Не е задължително да бъдете мастър в позата Скорпион, за да знаете, че йогата релаксира ума и тялото, а също така намалява стреса. Започнете с някои лесни пози и вижте как безпокойството се изпарява.

Ден 30: Изберете щастието

Да, животът понякога може да е много труден, но да се опитате да гледате от положителната страна на нещата може да направи голяма промяна в живота ви и на тези около вас. Щастието е избор.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама