7 начина да обичате себе си, преди да обичате някой друг


7 начина да обичате себе си, преди да обичате някой друг
Снимка: Thinkstock/Guliver

Сигурни сме, че сте чували "не можеш да обичаш някого, без да обичаш себе си”. А дори и да не сте, полезно е да разберете причините и начините да се обичате, преди изобщо да обичате някой друг и да имате здравословна, комуникативна връзка. Най-напред трябва да знаете какво харесвате в себе си. Независимо дали е усет за мода, блестяща коса или чувство за хумор, трябва да се чувствате комфортно в кожата си, преди друг да обикне същите тези страхотни неща у вас. Така че – ето ви няколко различни причини и начини да обичате себе си!

1. Възхищавайте се на странностите си

Обичате да слагате кетчуп върху пицата? Дразните се от различни чорапи? Или сте толкова добри в сарказма, че хората не могат да разберат дали се шегувате, или сте сериозни? Е, точно това са нещата, които ви правят уникални. Малките странности са голяма част от вас и ако се научите да ги обичате, със сигурност няма да се смущавате или срамувате, когато гаджето ви се сблъска за пръв път с тях. И ако не ги харесва – той губи. Това ще ви предпази да се впуснете в нещастна връзка.

2. Обожавайте интелигентността си

Не си и помисляйте да се правите на по-глупави, за да се харесате на някого, когото искате. Ако той не харесва факта, че имате глава на раменете си, със сигурност не е за вас! Да се образовате, да се развивате и да постигате целите си, защото сте умни е чудесен начин да обичате себе си. Знаете, че не сте човек, от когото могат лесно да се възползват. Така че обичайте своята интелигентност и някой достоен за нея ще я забележи.

3. Ценете увереността си

Макар че не всеки е супер самоуверен, всички сме в състояние да загърбим недостатъците си и да се фокусираме върху положителните качества. Готвите добре, решавате сложни математически уравнения? Все има нещо – дори да ви е трудно да го повярвате – с което да се гордеете. Използвайте го, за да подхраните самочувствието си. Другите могат да усетят неувереността ви и да ви навредят. Не им давайте този шанс! Бъдете уверени и обичайте това, което сте. Така няма да станете нечия изтривалка в бъдеще.

4. Оценявайте външния си вид

Истина е, че членовете на семейството си приличат, но няма двама души, които да са напълно еднакви. И знаете ли какво? Трябва да се гордеете с това! Никой друг няма съвсем същия малък нос, плътни устни, едри гърди или дълги крака като вас. Няма нужда да сте влюбени във всяка част от лицето или тялото си. Но е важно да се чувствате комфортно в него! Ако някой е влюбен във вас, то очевидно харесва и начина, по който изглеждате, но вие също трябва да си дадете сметка за това. Или рискувате някой да се опита да упражнява надмощие над вас заради несигурността ви.

5. Обичайте креативността си

Обичате ли да пишете стихове или разкази? Или сте „направи си сам” майстор? Или блестящ изпълнител? Помислете за всички начини, по които проявявате своята креативност. Тя е безценно качество и вие трябва да я споделяте със света. Обичайте своята уникална креативност! Със сигурност някой специален ще бъде впечатлен от нея!

6. Следвайте страстта си

Може би винаги сте искали да направите нещо, но хората около вас са ви казвали, че няма да успеете? Не позволявайте тези глупости да ви спрат! Следвайте страстта си, защото това е най-дълбоката и истинска част от вас. Ако го направите, ще ви достави истинска радост. Това е пълноценно изживяване и със сигурност ще ви помогне да се обичате, защото правите нещо, което ви носи щастие. Никой друг не може да определя това!

7. Разсъждавайте върху грешките си

Всеки прави грешки. Никой не е имунизиран срещу това. Но за да не повтаряте едни и същи грешки, трябва да си дадете сметка какво и защо се е объркало. Ако разберете какво се е случило и се поучите от него, ще съжалявате по-малко и няма да се чувствате толкова зле. Трябва да обичате всяка част от себе си – включително уроците, които сте научили. Ако сте честни по отношение на грешките, които сте направили и се чувствате комфортно с тях, и другият ще усеща нещата по същия начин.

В края на краищата, „не можеш да обичаш някого, без да обичаш себе си” е чистата истина. Да обичате себе си, преди да имате връзка с някой друг е единственият сигурен начин да се научите на самоуважение и да разберете какво означавате за света. Надяваме се тези причини да са ви били полезни!

 

 

Амбър Оливър, allwomenstalk.com

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама