7 неща, които трябва да осъзнаеш, за да бъдеш щастлива


7 неща, които трябва да осъзнаеш, за да бъдеш щастлива
Снимка: iStock/Guliver

1. Промяната е неудобна и неизбежна, но ще я преживеете

Често бягаме от промяната, тъй като искаме да бъдем сигурни, че сме напълно готови за нея. Преходът не винаги е приятен, но можем да погледнем на него като на нещо освобождаващо или опустошително. Хората са приспособими и ви обещаваме, че ще оцелеете.

2. Не може просто да "изберете" щастието в тежки времена

Трудните моменти и периоди идват с причина - да ви кажат нещо. И противоположно на това, което ви казват, те не изчезват, ако "изберете" щастието. Вместо това си позволете да изпитате това, което чувствате, обърнете се навътре към емоциите си и разберете какво искат да ви кажат.

3. Имате много по-малко контрол, отколкото мислите

Контролът е илюзия, която създаваме, за да облекчим безпокойството си около това да нямаме никакъв контрол. Харесва ли ви или не - не може да предвидите какво ще се случи. Все пак имате контрол върху начина, по който се отнасяте към себе си (тъй като връзката със себе си е най-дългата и важна в живота ви). Затова изберете да бъдете подкрепящи и окуражаващи, отколкото критични и наказващи.

4. Очакванията причиняват страдание, особено реалистичните

Очакванията, които имате към себе си и другите, ви причиняват безсилие, разочарование, срам и т.н. Но ние естествено създаваме очаквания, тъй като не харесваме несигурността. Имайте същите очаквания към себе си, както към приятел или любим - нереалистично високите ни парализират и ни карат да се чувстваме зле. И бъдете отворени към това да променяте самоналожените очаквания въз основа на настроение, енергия, здраве, житейски обстоятелства и т. н.

5. "И заживели щастливо" не е реално нещо

Идеята, че животът трябва да изглежда като по филмите и приказките налага очаквания, че връзката ни трябва да бъде идеална, а когато не е - се чувстваме сякаш сме се провалили. Помнете, че никога няма да достигнете до състояние, където не изпитвате болката, която съпътства живота. Мъка, разочарование, тъга, тревожност, чувство за вина, болка, чувство на неудовлетвореност, и т.н. са естествени реакции на нашите постоянно променящи се и непредвидими животи. Затова се научете как да се подкрепяте през трудните моменти.

6. Дали другите се променят или не, не зависи от вас

Затова не позволявайте щастието ви да зависи от тях.

7. Никога няма да имате отново този момент

Затова се събудете. Не проспивайте живота си. Обръщайте внимание на мислите, чувствата и усещанията си (с приемане и без съдене). Това ще ви даде повече време да изберете как да реагирате, вместо да го правите импулсивно.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама