Кристина Кук: Първата жена, която прекара година в Космоса


Кристина Кук: Първата жена, която прекара година в Космоса
Снимка: Getty/Guliver

Астронавтът на НАСА Кристина Кук се завърна на Земята миналия четвъртък след рекордните 328 дни в Космоса. Всъщност, това е най-дългият космически полет, проведен от жена.

Кристина Хамок Кук e родена на 29 януари 1979 г. По професия е инженер и астронавт на НАСА от випуск 2013. Тя получава бакалавърска степен по електротехника и физика и е магистър по електротехника в държавния университет в Северна Каролина. Точно преди да стане астронавт, тя служи в Националната океанична и атмосферна служба, като началник на станция в Американска Самоа.

На 14 март 2019 г. Кук стартира на Международната космическа станция като летателен инженер в експедиция 59, 60 и 61. На 28 декември 2019 г. Кук счупи рекорда за най-дълго непрекъснато време в Космоса от жена. Завърна се на 6 февруари тази година. Ето какво споделя Кристина за това преживяване.

"След 328 дни в Космоса, първите шест дни на Земята бяха пълни с учудване и вълнение. Всички живеем на прекрасна планета и е страхотно да съм отново тук. Още се чувствам като двуседмично бебе, което се учи да си държа главата изправена. Гравитацията си прави шеги с мен.“

Рекордьорката споделя и че се е прибрала в кухня, пълна с някои от любимите й храни: чипс и салса, подсигурени от приятели, семейство и съседи. А мотивацията да отиде отново на плаж и да усети природата са я мотивирали да мине по-бързо физическата терапия след кацането на Земята.

Освен че си възвърна равновесието и свикна да ходи отново, Кристина има късмет. За разлика от предишните астронавти, които се прибраха от дългосрочни космически полети, Кук няма неразположения, освен обичайните мускулни болки.

По време на престоя си на станцията, психически тя решава да се съсредоточи върху факта, че времето й в Космоса е специално. Така че, вместо да мисли за нещата, които пропуска на Земята, Кук насочва мислите си към онези, които никога повече няма да има, след като мисията й приключи.

Посланието на Кук към младите хора, които се стремят да бъдат астронавти, е „да следват страстта си, да живеят живота, който са си представяли и да правят точно това, което ги плаши“.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама