Блажени са тези, които не очакват нищо, защото никога няма да бъдат разочаровани


Блажени са тези, които не очакват нищо, защото никога няма да бъдат разочаровани
Снимка: iStock

Ако не очаквате нищо, отваряте се пред себе си свят, в който сте свободни от тежестта на очакванията. Но наистина ли е възможно да се живее без никакви очаквания? Как да не се почувствате зле, ако не се случи това, на което се надявахте? Е, ако не очаквате нищо, няма какво да губите!

Като цяло хората се надяват, че нещата ще тръгнат по своя път. С други думи, ние изграждаме очаквания за това как трябва да бъдат нещата и как другите хора трябва да действат около нас. Но когато очаквате всичко и завършите с нищо, това може да бъде разочароващо или опустошително.

Например, вероятно се надявате хората да реагират по определен начин, когато нещо ви притеснява. Също така се надявате да няма дъжд в ден, който сте планирали да отидете на поход в планината. Но бъдете честни: колко често други хора ви напускат или разочароват?

В такъв случай какъв е ключът, за да не бъдете наранени от подобни неща? Отговорът е да не очаквате нищо, защото по този начин нямате какво да губите.

Това може да звучи малко потискащо в началото. Казано по друг начин, не създаването на очаквания може да бъде мощен инструмент, за да се почувствате добре. Лесно е да попаднете в капана на мисленето, че да очаквате нищо не означава да се спуснете на дивана и да оставите живота да мине покрай вас. Всъщност е точно обратното, той е много по-динамичен и активен от това.

Това, което всъщност означава, е да положите умствено усилие да не изграждате лъжливи надежди или лъжливи убеждения. Но защо точно това е важно? Ако не очаквате нищо, това означава, че ще се предпазите от разочарование.

ПАНИК АТАКИТЕ - МОДЕРНАТА БОЛЕСТ НА 21 ВЕК

Не очаквайте нищо и ще имате всичко!

Как може някой да има нулеви очаквания? Възможно ли е това всъщност? Почти всеки се придържа към идеята, че нещата трябва да се случват по начина, по който иска.

Отговорът е да се откъснете от конкретен резултат. Например, ако се надявате някой да направи нещо за вас, а той не го прави, това ви разочарова и ви боли. Вместо това, ако сте отворени за възможността това да се случи, вие се защитавате, като имате предвид два потенциални резултата.

Будизмът казва, че всички ние просто се опитваме да намерим щастие, но повечето от нас поемат по грешен път към него. Ако не очаквате нищо от конкретна ситуация или човек, значи имате всичко. С други думи: вие сте отворени за всеки възможен резултат.

Ако приятел отговаря на вашите очаквания, това ви носи радост. Ако не го прави, това няма да е голяма работа, защото вече сте планирали тази възможност. Важното е да не приемате това присърце, защото всички сме правили грешки и вероятно е имало моменти, в които и вие не сте изпълнявали нечии очаквания.

Всичко е възможно

„По-вероятно е нещо да не се окаже така, както сте очаквали, отколкото да се окаже по точно този начин.“

Този цитат ви дава шанс да помислите колко сила всъщност имате да контролирате нещата, които се случват около вас.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама