Цветна психология: Как да я използваме и за какво?


Цветна психология: Как да я използваме и за какво?
Снимка: iStock/Guliver

Маркетинговите гурута ефективно използват цветната психология за създаване на специфични асоциации в мозъка ни. Едно проучване предполага, че 90% от решенията, които хората взимат, що се отнася до покупки или хранене, се основават на цвета на обекта или ястието. Оказва се, че можем да контролираме и емоциите си, ако научим за специфичните ефекти, които всеки цвят оказва върху нас.

1. Оранжево

Оранжевото зарежда с енергия и стимулира, когато става въпрос за физическа активност. Този цвят насърчава чувствата на оптимизъм и смелост, кара ви да вярвате, че можете да покорите нови хоризонти. Свързва се и с творчество и забавление. Ето защо, ако търсите стимул да започнете тренировки, може би трябва да се снабдите с оранжев екип или постелка.

2. Синьо

Почти всички знаят, че този нюанс носи комфорт и спокойствие. Склонни сме да свързваме синьото с водата и небето, които са символи на свободата. Цветът е идеален за моментите, когато търсим отдих, така че се обърнете към него в домашния интериор за помещенията, в които търсите тишина.

Значение на цветове в сънищата според Фройд

3. Зелено

Тъй като зеленото е цветът на живота, той е свързан с емоционалното равновесие, безопасността и стабилността. Може да вдъхнови благосъстоянието и да презареди енергията. Зеленото често се свързва и с храната, така че е изключително популярен цвят в магазините за хранителни стоки. Имайте предвид, че няколко зелени акцента, като например стайни растения или фруктиера със зелени плодове, могат да внесат много жизненост във вашето пространство.

4. Черен

Може да ви се стори странно, но черното осигурява усещане за сигурност и емоционална защита. С други думи – цветът е идеален за скриване на чувствата и запазване на уязвимостта. Ето защо много хора залагат на него в бизнес облеклото и обзавеждането на офисните пространства.

5. Лилав

Смята се, че лилавото осигурява психическо равновесие, стабилност и духовно просветление. От край време се асоциира с лукс, което го превръща в любим цвят и на кралските особи. Когато търсите релакс и удобство, заложете на лилави на домакински принадлежности в лилаво - одеяла, чаршафи, възглавници и т.н.

6. Червен

Червеното е цветът на силата, страстта и енергията. Той ви мотивира, зарежда с енергия и кара да действате на момента. Не е случаен фактът, че много вериги за бързо хранене и пазаруване са избрали именно него за водещ – привлича вниманието, предизвиква активност и повишава увереността.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама