Единственото място, където можем да намерим щастие, е настоящето


Единственото място, където можем да намерим щастие, е настоящето
Снимка: iStock/Guliver

Когато се чувствате зле и всичко се обърка, най-малкото „вдъхновяващи“ фрази за вас са: „ Просто се отпуснете“ или „Насладете се на живота и не мислите за нищо“. В такива моменти единственото, за което човек може да мисли, е да оцелее в безкрайния цикъл от проблеми. Той просто трябва да премине през всичко това – чувства се изгубен и отчаян.

Факт е, че когато изпитвате и се борите с трудности, докато се опитвате да се вдъхновите от щастието, вие само изостряте ситуацията. Защото всъщност искате да зачеркнете и да изхвърлите всичко лошо, преструвайте се, че го няма. Но така не става в този живот. В резултат на това ситуацията само се влошава. Иронията на живота е, че хората, които водят тази сложна емоционална борба, всъщност няма да преборят просто проблемите си, а са нетърпеливи да се наслаждават на живота - дори повече от останалите. Именно затова...

Спрете да се опитвате да бъдете щастливи

Щастието не е нещо, което може да се хване. Следователно бягането след него е безсмислено и безполезно. Просто трябва да оставите нещата да ви се случат. Това твърдение вероятно ще предизвика недоумение за повечето хора, особено за тези, които са любители на различни учения за позитивното мислене и мотивация. Но щастието наистина е невъзможно да се хване, защото то е като пеперуда. И когато го преследвате, опитвайки се да го хванете, то винаги се изплъзва. Но ако седнете и се успокоите, то ще кацне на рамото ви.

Щастието е естествено състояние. Това означава, че го печелите само когато не се съпротивлявате. Тоест, нека всички сетива и опит да преминат през вас. Колкото по-малко се съпротивлявате на неблагополучието, толкова по-щастливи ставате.

Живейте истински

Казват, че ако се тревожите много често, тогава живеете в бъдещето, а ако сте в депресия, в миналото. Защото ако живеете тук и сега, тоест в сегашния момент, тогава разбирате, че миналото и бъдещето са само вашите временни илюзии в безкрайното и вечно „сега“. Всъщност това са само начини да се скрием от настоящето и нищо повече.

Единственото място във Времето, където можем да намерим щастие, е настоящето. По една проста причина: тя е единствената, която наистина съществува. Опит за намиране на щастие чрез фокусиране върху това, което може да се случи в бъдеще или е било в миналото, само ни дистанцира от настоящия момент.

Научете се да присъствате в настоящето, като се фокусирате върху това, което се случва в момента. По този начин можете да извлечете максимума от това, което имате.

„Цялата негативност е причинена от ... отричането на настоящето. Тревожност, напрежение, стрес, притеснения - всичко това са прояви на страх. И това е причинено от факта, че психически сме по-присъстващи в бъдещето, отколкото в настоящето ”, Екхарт Тол.

За да намерите щастие, първо трябва да намерите разумен баланс между днешния ден и грижата за бъдещето. Просто няма друг начин.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама