Хората, които не могат да се контролират, се опитват да контролират всички останали


Хората, които не могат да се контролират, се опитват да контролират всички останали
Снимка: iStock/Guliver

Достатъчно е внимателно да разгледате какво се крие зад всичките им изисквания, заплахи и мании и ще останете изумени. Под тази маска ще намерите липса на емоционална независимост.

Те живеят сред нас и има доста от тях. Хора, които не са в състояние да се справят със своите страхове, празнота и разочарование. Тези чувства буквално ги „изяждат“ отвътре. Следователно този тип хора имат неотразима нужда да контролират света на всички останали.

По този начин те се опитват да създадат по-положителен и силен образ на „другото Аз“. Тоест, да се преструват на тези, които никога не са били, предвид характеристиките на моделите на поведение.

Истината е обаче, че с течение на времето тази игра води до факта, че исканията им към другите стават все по-строги и задушаващи. В резултат на това страдат много хора, чиято емоционална цялост се нарушава.

Необходимостта да се контролира всичко и всички наоколо е нищо повече от работата на защитен механизъм. Включваме го, когато видим някаква заплаха (в случая въображаема).

Опитвали ли сте се да контролирате всичко, което се случва около вас? Никога не си позволявайте да изпадате в такова състояние. Всеки, който попадне в него, наистина просто се опитва да избяга от най-важното нещо в живота - самоконтрол.

По правило хората с ниска самооценка, болезнено самосъмнение, склонност към комплекси и неспособност да се справят с такива емоции като гняв, тъга или разочарование, прибягват до този модел на поведение. Заедно това често образува смъртоносен коктейл, в който психологическото объркване търси бързо решение.

Изправен пред невъзможността да контролира себе си и да се справи с всички тези неща, човек насочва цялата енергия към другите. „Ще контролирам вас и всички останали, така че да се впишете в моя черно-бял свят!“, това е мотото на тези хора.

Вероятно сте срещали такива хора и подобно поведение неведнъж сред вашите приятели (а може би дори и много близки хора) или колеги.

Ето най-често срещания пример. Некомпетентен шеф се опитва да контролира всичките си служители. Той иска всичко да се случи точно така, както го вижда в главата си. В същото време той не разбира, че по този начин вреди на служителите, на фирмата и на себе си.

Необходимостта от контрол и липсата на емоционална независимост

Опитите да се контролира всичко и всеки се проявяват в най-различни контексти, моменти и ситуации. Например, такова поведение често се среща сред „супер грижовни“ бащи и майки, които контролират буквално всяка стъпка на своето дете. В същото време те сякаш се ръководят от най-добрите си намерения: за да не се случи нищо лошо с бебето им, за да не влезе в лоша компания, да не започне да употребява наркотици, алкохол и т.н.

Но пътят към ада е павиран с толкова добри намерения. Детето е буквално изолирано в „домашния балон“, предотвратявайки всякакви опити да се измъкне от него. Родителите се чувстват спокойни само в един случай: когато детето им е у дома и под техен надзор.

Подобно поведение се проявява и в приятелството, когато единият прибягва до патологичен контрол („С кого се срещна и защо излиза без мен?“). По този начин се манипулира и потиска другия човек. В същото време подобни приятели изискват пълна обвързаност от вас. Те искат твърде много: вашето време, постоянната ви емоционална подкрепа и, разбира се, да ги слушате.

Такива хора често се срещат в живота ни. И на работа, и за съжаление сред най-близките ни. Достатъчно е внимателно да разгледате какво се крие зад всичките им изисквания, заплахи и мании и ще останете изумени. Под тази маска ще видите липса на емоционална независимост.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама