Жени, бъдете ценени и обичани на 8 март (и не само)


Жени, бъдете ценени и обичани на 8 март (и не само)
Снимка: iStock/Guliver

Жената на нашето време може всичко, издържа на всичко и огрява навсякъде. Тя отдавна не е само любяща и примерна домакиня, която се грижи за семейството си. Върши паралелно много неща - приготвя закуска на децата, докато се опитва да систематизира хилядите си задачи в главата. Стреми се да бъде безупречна на работа, ежедневно да доказва професионализма си, докато планира какво да напазарува и приготви за вечеря. И ако кажете, че това не е изморително...

Съвременната жена е много по-ерудирана и не загърбва личния си живот. Напротив. Тя иска да пътува, да открива, да учи, да има повече досег до култура, което разбира се не изключва това да бъде добра майка и съпруга. Тя говори открито и се бори за мечтите и целите си. Тя казва "Не", когато трябва. Все по-често намира силата в себе си да се противоставя на нередностите, които вижда в обществото ни. И да, със сигурност не винаги е лесно, със сигурност все още много статистики не са в полза на жените, но животът е предизвикателство.

Има много положителни примери, от които трябва да вземем пример и не става въпрос само за известни личности като Малала Юсафзаи, Мишел Обама, Мерил Стрийп. Огледайте се около себе си – със сигурност има много вдъхновяващи жени.

Наскоро едно видео предизвика небивал интерес в социалните мрежи. И то с причина. Става въпрос за клипа "Бъди дама" казват всички", в което участва Синтия Никсън, която познаваме като Миранда от "Сексът и градът". Посланията, които се отправят в него, са наистина силни и разбиват всички стереотипи за това каква трябва да бъде съвременната жена. Цитираме малка част от него, защото смятаме, че е наистина важно тези думи да бъдат чути от повече жени, а и от мъже.

"Бъди дама" ти казват. Обезкосми краката си. Бръсни подмишниците си. Нарисувай лицето си. Нарисувай веждите си. Махни си мустаците. Изсветли кожата си. Потъмни кожата си. Премахни белезите си. Скрий стриите си. Стегни си корема. Уголеми устните си. Сложи си ботокс. Повдигни лицето си. Оформи бедрата си. Направи си гърди. Изглеждай естествено. Бъди себе си. Бъди истинска. Бъди уверена. Престараваш се. Изглеждаш прекалено. Мъжете не харесват жени, които се престарават с визията си."

Може би една от най-красивите жени на планетата Анджелина Джоли смята, че "обществото оказва голям натиск върху жените, като иска да съчетават в себе си женственост и всемогъщество. Това не е лесно. Вървейки по пътя си, ние сме принудени да се сражаваме, съпротивляваме... Изискват се толкова много усилия, за да придобием мекост.

Мишел Обама не спира да вдъхновява света да се променя за добро. Бившата първа дама на САЩ е на мнение, че добрият пример е изключително важен за жените. "Когато ставам и работя, работя за моите момичета точно толкова, колкото и за мен, защото искам да видят майка, която ги обича скъпо, която инвестира в тях, но която също инвестира в себе си."

"Бъдете кралици. Дръзнете да бъдете различни. Бъдете първооткривателки. Бъдете начело. Бъдете жени, които в лицето на неприятностите продължават да прегръщат живота и вървят безстрашно към предизвикателството. Приемете го! Бъдете търсачки на истината и владейте своето кралство, каквото и да е то – вашия дом, работа, семейство – с изпълнено с обич сърце." Тези силни думи са на Опра Унфри, вдъхновение за много жени по цял свят.

Любимката на милиони Дженифър Анистън често споделя, че е против наложените представи за ролята на жената в обществото. Защото: "Ще се омъжиш ли? Ще имаш ли деца скоро? Това е постоянно. А отговорът е: "Не знам". Нямам списък с неща, които трябва да направя, смятайки, че ако не ги отментна, ще се проваля като феминист или като цена. Не съм родила дете... но съм родила много неща. Станала съм майка на много неща. И не смятам, че е честно хората да бъдат подлагани на такъв натиск".

Да, ние сме много повече от това, което "трябва". И ценете, обичайте и бъдете благодарни на жените в живота си не само на 8 март. За тях това означава много.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама