Как да се предпазим от гнева на другите и от своя собствен


Как да се предпазим от гнева на другите и от своя собствен
Снимка: iStock

В съвременния живот гневът е винаги и навсякъде около нас: на работа, на обществени места, у дома и дори когато сме на почивка. Често срещаме гневни хора, често самите ние сме много раздразнени и невинаги сме в състояние да се справим с това.

И въпреки че авторът на тази статия не е специалист по човешко поведение, той има богат опит в работата с гняв. В продължение на 17 години той заема ръководна длъжност в държавен университет и по-специално неговите задължения включват набиране на персонал, наблюдение на изпълнението на подчинените на тяхната работа. Човек често трябва да се справя с раздразнени, нещастни и гневни хора, така че е принуден да премине обучение за разрешаване на конфликти, включително такива, придружени от огнища на гняв.

Имайки много житейски опит, авторът на статията стигна до извода, че стратегията на поведението при сблъсък с гневни хора е еднакво ефективна както на работното място, така и у дома и на улицата.

Защо възникват изблиците на гняв?

Да се ​​ядосваш на моменти е нормално за всички хора. Гневът е изключително мощен етап от чувствата на човек, граничещ със състояние на лудост. Избухванията при хората могат да възникнат по много причини, най-честите от които са изброени по-долу.

Агресивно поведение в семейството

Ако човек е израснал от детството си в агресивна среда, в семейство, където домашното насилие е процъфтявало, най-вероятно той също ще се превърне в човек, който лесно изпада в гняв. За него това ще бъде обичайно поведение. Подсъзнателно мозъкът му ще реагира на всяка опасност или стрес с проблясък на гняв, като най-ефективния метод за защита, тъй като не познава други, по-малко разрушителни и по-ефективни механизми.

Продължителен и/или тежък стрес

Всеки човек реагира различно на продължителен или силен стрес. Една от тези реакции може да бъде гняв. Можете да се сравнявате с постоянно включена тенджера под налягане. Натрупвате постоянно налягане и пара вътре в себе си и в един момент просто избухвате.

Психични разстройства

Избухването на гняв може да бъде една от проявите на различни форми на психични разстройства, като биполярно разстройство на личността, невроза или депресия.

Манипулация и сплашване

В живота си всъщност срещаме манипулатори много по-често, отколкото си мислим. Някои от нас успяват да отсеят веднага тези хора и да не ги включват в кръга от приятели. Но има и такива, които плътно навлизат в живота ни, без да се усетим. Те са различни: егоцентристи, психопати и т.н. Но всички те са обединени от едно нещо - опитват се да постигнат целта си на всяка цена. Може да се използва изнудване, сплашване, заплахи, агресия, включително изблици на гняв.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама