Как да се справяме с променящите се обстоятелства


Как да се справяме с променящите се обстоятелства
Снимка: Thinkstock/Guliver

Веднъж една млада жена отишла да види баща си. С тъга тя му казала:

- Татко, толкова съм уморена от всичко, всичко се проваля в работата и в личния ми живот. Нямам силата да се справям повече. Какво трябва да направя?

Баща й отговорил така:

- Нека ти покажа.

Той сложил три тенджери на печката, след което поставил във всяка една от тях - морков, яйце и малко кафе. След няколко минути изключил котлоните и казал на дъщеря си.

- Какво се случи с тях?

- Морковът и яйцето се свариха, а кафето се разтвори, казала младата дама.

- Разбира се, отговорил бащата, но ако помислим по-внимателно, може да видим, че морковът, който беше твърд, стана мек. Яйцето пък, което беше крехко и течно, стана твърдо. Външно те изглеждат по един и същи начин, както преди, но вътрешно са напълно различни под влиянието на една и съща сила. Същото нещо се случва с хората. Тези, които изглеждат силни външно, могат да станат слаби под напрежение, но също така има хора, които изглеждат слаби, но стават силни, когато се сблъскат със същите трудни обстоятелства.

- А какво за кафето?

- Кафето е най-интересното нещо. То напълно се разтвори във агресивната среда и се промени, превръщайки врящата вода в прекрасна освежаваща напитка. Кафето е като повечето хора, които не могат да бъдат променени от обстоятелствата, а вместо това се превръщат в нещо ново, намирайки начин да извлекат ползи и знание от тях. Как се отнасяш към обстоятелствата зависи изцяло от теб. Това е твоят избор.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Най-добрият начин да вземете най-доброто от останалите хора, е като им дадете най-доброто от себе си!

Робин Шарма

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама