Как негативните мисли влияят на мозъка ни?


Как негативните мисли влияят на мозъка ни?
Снимка: iStock

Фундаменталната разлика между въздействието на положителните и отрицателните мисли върху мозъка определя бъдещия живот на човек. Как? Отговорът е даден от многогодишни изследвания на психолози.

Могат ли положителните мисли да ни засегнат повече от една усмивка на лицето ни? Да. В това е убедена Барбара Фредриксън (Barbara Fredrickson) - носител на докторска степен в университета в Станфорд. Фредриксън е един от водещите световни учени, изучаващи социалната психология. Нейните творби бяха широко разпространени и бяха отличени с почетни награди. За 20 години научна дейност Барбара е провела редица изследвания, насочени към изучаване на ефекта на емоциите върху човешкия живот в бъдеще. До какви изводи е стигнала? Нека да разберем.

Как негативните мисли влияят на мозъка?

Нека си представим, че минавате през гора и неочаквано срещате вълк по пътя си. В такава ситуация мозъкът ви регистрира отрицателна емоция - страх.

Учените отдавна знаят, че отрицателните емоции програмират меандри за извършване на определени действия. Например, когато се засечете с вълк, започвате да бягате от него. Останалият свят престава да съществува. Вие се фокусирате единствено върху звяра, страха и желанието да се измъкнете възможно най-скоро.

С други думи, негативните емоции ограничават мисленето и ограничават мислите. Гледайки обективно ситуацията, бихте могли да опитате да се качите на дърво или да се защитите с пръчка, но мозъкът игнорира наличните възможности. Няма друг изход за превъртанията, когато очите на хищник те гледат.

Разбира се, преди милиони години инстинктът за самосъхранение, присъщ на нашите предци, им е помогнал да оцелеят и да продължат живота си. Но в нашето модерно общество няма нужда да се притесняваме от неочаквана среща с опасен представител на дивата природа. Проблемът е, че мозъкът ви все още е програмиран да реагира на негативните емоции по същия начин - чрез изключване от външния свят и отхвърляне на алтернативни варианти.

Защо смелостта и способността да сдържа емоциите си са може би най-важните качества на добрия боксьор? Защото гневът и емоциите в битката ограничават умствените способности и пречат на тактическото мислене.

Случвало ли ви се е да погледнете списъка с предстоящите задачи за деня, намирате го за не много реален и не можете да започнете да изпълнявате задачите? Да, това се нарича парализа, причинена от ужаса от обмислянето на дълъг списък със задачи. Чувствате ли се отвратително, защото не се интересувате от здравето си? Сега всичките ви мисли се свеждат до това колко сте слаби, мързеливи и несериозни.

Във всяка подобна ситуация мозъкът се затваря от външния свят и се концентрира върху негативните емоции: страх, гняв или стрес. Отрицателните емоции пречат на главата ви да се огледа наоколо в търсене на алтернативни възможности, които ви заобикалят. Това е просто инстинкт за оцеляване.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама