Какво е осъзнатост и как да направим живота си по-приятен чрез нея


Какво е осъзнатост и как да направим живота си по-приятен чрез нея
Снимка: iStock

Умишлено осъзнаването на околната среда е първата стъпка към повишаване на нивото на съзнание.

Какво е осъзнатост?

Простичко казано, това е практика, която предполага, че активно управлявате вниманието си и умишлено полагате усилия, за да сте наясно с околната среда и хората, с които общувате. Също така, осъзнаването изисква да се съсредоточим върху случващото се сега и всичко, което е част от това „сега“ - върху видовете, звуците, тактилните усещания, миризмите, мислите и чувствата.

Много от нас всеки ден са съсредоточени върху изпълнението на възложени задачи. Правим списъци и набързо преминаваме от една точка в друга. Непрекъснато гледаме 10 стъпки напред, вместо да гледаме къде се намираме в момента.

Как да станем по-осъзнати

Развитието на информираността включва редица различни практики и не се осъществява за един ден. Започвайки този процес, обаче, веднага можете да почувствате разликата под формата на чувство на удовлетворение в края на деня и състоянието на вашата връзка. И така, как да станете по-осъзната личност? Ето няколко предложения:

1. Забавете темпото. Да, крайните срокове са навсякъде и на мнозина изглежда, че е необходимо да се направи всичко набързо, за да се премине към следващата задача възможно най-скоро. Истината е, че прекомерното бързане ни прави по-уязвими за грешки - както лични, така и професионални - и това, което се случва набързо, не се преживява добре. Забавете темпото и внимавайте какво правите. Със сигурност това ще подобри както вашите резултати, така и удоволствието от процеса.

2. Дишайте. Звучи лесно, нали? Но съзнателното дишане ви принуждава да забавите и да се съсредоточите. По този начин вие забавяте сърдечния ритъм и започвате да намалявате стреса и безпокойството.

3. Бъдете внимателни. В различно време на деня просто спрете и се огледайте. Обърнете внимание на хората, които виждате, какво правят, миризмите, които усещате, звуците, които чувате. Звучи просто, но обърнахте ли внимание на всички тези параметри на мястото, където се намирате сега?

4. Медитирайте. Успокояването на ума ви е мощен начин да получите контрол и фокус. И също така получавате време да организирате мисли, които са били изместени от натовареността на деня. Това не трябва да трае дълго, няколко минути на ден са достатъчни, за да придобиете усещане за баланс и спокойствие.

Поради това колко прибързано преживяваме деня си и всеобхватното чувство за „необходимост да правим нещата“, много от нас са постоянно изложени на стрес и тревожност. Чрез умишлено добавяне на осъзнатост можем да се съсредоточим върху това, което прави живота по-приятен.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама