Мотивацията - когато мечтите запретнат ръкави


Мотивацията - когато мечтите запретнат ръкави
Снимка: iStock

Мотивацията за живот е тема, която никога не губи своята актуалност: първо се мотивираме да започнем или променим нещо, след това търсим стимули, за да го доведем до край. Но какво ще стане, ако "краят" никога не дойде?

Поредица от краткосрочни цели, въплътени от успешно намерени мотиви, е добра, големите реализирани цели са още по-добри, но след постигането на важни цели животът не свършва и следователно мотивацията трябва да продължи.

Късметът е този, който методично ни движи от една цел към друга и колкото по-голяма е предишната, толкова по-голяма е целта, която си поставяме по-нататък. Но често се случва точно обратното: бори се, работи, постигна всичко, после спря, огледа се и се запита: "И какво? Защо е всичко това?". В такива моменти е хубаво да премислим всички неща и да си отговорим на въпроса: Каква е формулата за мотивация през целия живот?

Удоволствие от процеса

Избирайки си цел в живота, можете да експериментирате, да направите избор със сърцето или главата си, но дейността, която сте избрали за себе си, определено трябва да ви достави удоволствие от процеса. С други думи, трябва да харесате самата работа, а не само момента, в който получавате заплатата си. Тогава депресията няма да може да проникне в съзнанието ви.

ГРЕШКИТЕ ПРАВЯТ ЖИВОТА НИ ИСТИНСКИ - УЧАТ НИ ДА СМЕ ХОРА

Удоволствие от резултата

Ако се наслаждавате на процеса, но не можете да използвате плодовете на вашия труд, за да спечелите признание, финансов успех, слава и други "благини", постоянно ще изпитвате недоволство от живота. Наслаждането на резултатите от работата ви е неразделна част от хармоничния живот. Плодовете на вашата дейност са не само заслужена награда, но и допълнителна мотивация за действие.

Смятахте, че комбинирайки тези две точки в работата си, можете да живеете щастливо и безгрижно, като сте защитени от апатия и силно мотивирани. Оказа се, че това не е така, че нещо липсва. Така във формулата за мотивация за живота се появява третата съставка.

Крайна цел

Ако целта на живота ви е да спечелите милион долара и я постигнете, да речем след 35 години, какво ще правите по-нататък? Ако понякога ви се струва, че вашата дейност е безсмислена, как прогонвате тези мисли? Как да се убедите, че животът ви е пълен със смисъл? Помислете за най-високата си цел! Така или иначе, тя е свързана с промяна в света: някой носи знания на хората, някой предоставя качествени услуги, които човек заслужава, някой променя облика на града, за да го направи удобен за жителите, някой показва на хората естетиката на ежедневните събития и и т.н. Определете в коя област искате да промените света към по-добро (и вярваме, че всички искаме това) и винаги помнете, че не просто работите, не просто изразявате себе си, не просто получавате пари за работата си - вие променяте света, ставате от леглото ден след ден и правите това, което обичате за най-високото общо благо.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама