Грешките правят живота ни истински - учат ни да сме хора


Грешките правят живота ни истински - учат ни да сме хора
Снимка: iStock/Guliver

Всички правим грешки. И ако в света има нещо, което обединява всички хора, то това са техните грешки. По един или друг начин, те не могат да бъдат избегнати. И ако сте направили някои грешки в този живот, знайте, че не сте сами. Всички грешим.

Ако живеехме в свят на хора, които не се притесняват от грешките, които са направили, признават ги и открито говорят за тях навсякъде, от съвсем млада възраст, тогава вероятно нашето отношение към грешките би било много по-просто. Може би ще ни е по-удобно да приемем своята човешка природа и по-лесно да се свържем с тези около нас. Може би дори бихме си предоставили повече подкрепа.

Това обаче често не е така. Човек се страхува да не постъпи грешно и не осъзнава, че това е нещо нормално. Той си мисли, че ще бъде наказан за постъпката си, колкото и несъзнателна да е тя.

В допълнение, отрицателното отношение към грешките е вградено в нашите гени. Не може да не се спомене и фактът, че в много социални структури, религии и култури човешките грешки са осъждани от обществото от векове.

Проучванията показват, че ако започнем да нарушаваме общоприетите социални норми, мозъкът ни незабавно реагира на това, като изпраща съобщение за грешка.

За нас е неприятно да гледаме на липсата на собствена праведност, на нашите провали, на несъответствието с общоприетите стандарти и на липсата на признание от страна на хората, от които искаме да получим похвали. Колкото по-голяма е нашата грешка, толкова по-зле се чувстваме.

Но истината е, че грешките правят живота ни истински. Те ни учат да сме хора. Чрез грешките научаваме нови неща, развиваме и откриваме истинската си същност, разбираме какво е важно за нас и какви са нашите ценности.

ДОРИ И В НАЙ-МРАЧИТЕ ВРЕМЕНА, НЕ ГУБЕТЕ СВОЯТА ВЯРА И ДОБРОТА

Затова... никога не крийте грешките си, особено от себе си.

Като сте направили грешка, в никакъв случай не започвайте да я отричате. Бъдете честни със себе си и признайте, че сте направили нещо нередно. Това не е лесно, защото първата реакция на човек в подобна ситуация е гняв и неудобство. Не позволявайте обаче тези емоции да ви спрат да се примирите с тези грешки. Приемайки факта на тяхното съществуване, вие по този начин правите първата стъпка, за да научите ценен урок и да вземете по-добри решения в бъдеще.

Нека грешките ви да ви направят по-силни!

Грешките правят живота истински. Те ни помагат да разберем природата на битието и всичко, което означава да бъдеш човек. Те ни учат да мислим, да се държим по-добре и да се адаптираме. Те ни насочват към нашите силни и слаби страни, към нашите най-дълбоки и истински интереси и страсти, както и към нашите ценности и морални принципи. Те ни учат да се придържаме към собствените си граници и да уважаваме границите на другите!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама