На какво се дължи чувството на самота


На какво се дължи чувството на самота
Снимка: Rondell Melling / Pixabay

Контактът с други човешки същества е полезен не само от психологическа гледна точка. Той помага и на еволюцията. Групата от хора по-лесно е намирала подслон и храна, отколкото отделен човек. Инстинктът да търсим комфорт в присъствието на други от групата също е дълбоко вкоренен.

Когато сме лишени от контакт често ставаме самотни, разстроени и нещастни.

Екип на Технологичния институт (Масачузет) идентифицира дорзалното ядро в мозъчния ствол като отговорна за чувството на самота. То има клетъчни вериги, които са отговорни за желанието за социализация след период на изолация.

Доколкото разбираме, това е първият път в който някой свежда чувството на самота до клетъчен процес — заяви Кей Тай (съ-автор на изследването) — Сега имаме отправна точка за истински проучвания по темата.

До момента са изследвани само мишки, като е установено, че животните, оставени да пребивават в група, имат неактивни определени неврони в дорзалното ядро. По време на изолация тези неврони стават чувствителни на социален контакт и когато отделената мишка бъде пусната отново при останалите нервната активност се повишава. Освен това, някога отделените са далеч по-социално настроени от тези, които никога не са били изолирани.

Изследователите също са открили, че при животните с по-висок ранг с социалната йерархия процесите се открояват повече. Това предполага, че те са по-податливи на самота.

Когато си доминираща мишка вероятно обичаш социалната среда. Ако си от подчинените мишки, които биват тормозени постоянно, вероятно не ти е толкова забавно.

Това е едно от първите изучавания на мозъчните реакции при изолация. По-нататъшната работа на учените ще е насочена към установяването дали невроните просто отчитат самотата или я предизвикват, както и как разликата в невроните означава различно ниво на социалност.

Много изследвания на човешката психология разглеждат нуждата от социална връзка, особено при самотните хора. Нашето разбиране за механизмите в мозъка при това състояние е много малко — заявява Гилиан Матюс (ръководител на екипа).

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама