Най-важните качества в един човек са топлината и доверието


Най-важните качества в един човек са топлината и доверието
Снимка: iStock/Guliver

Психолог от Харвард твърди, че хората ви оценяват според два критерия на първата среща.

Според психолозите, първите два въпроса, на които хората си отговарят, когато се срещнат с вас, са следните:

Мога ли да се доверя на този човек?

Мога ли да уважавам този човек?

Те интерпретират това като търсене на топлина и компетентност в другия човек. По правило всички ние искаме да видим тези две качества в нови познати и за предпочитане едновременно.

Професор Къди, която е психолог от Харвард, отбелязва, че повечето хора вярват, че най-определящият фактор е компетентността. В крайна сметка това е наистина важно - когато до вас има човек, с когото можете да извършвате бизнес или да изпълнявате сложен проект. Винаги можете да разчитате на него и да не очаквате неприятни изненади.

АЗ СЪМ ДО БРО МОМИЧЕ, НО НЯМА ДА ПОЗВОЛЯ НА НИКОЙ ДА СИ ИГРАЕ С МЕН

Но всъщност най-важните качества в един човек са топлината и доверието. Именно върху тях хората ни оценяват още на първата среща.

„От еволюционна гледна точка - обяснява Къди, - за нашето оцеляване е по-важно да знаем дали човек заслужава доверието ни.“

Всъщност за нашите предци, които са живели в пещери и са ловували, опитвайки се да оцелеят, най-важното е била увереността в своите съплеменници.

В своята книга Къди изследва как да запази самочувствието, независимо какво се случва. Става въпрос за това как да установим истинска, дълбока връзка с други хора, да се почувстваме всемогъщи и да започнем да се наслаждаваме на живота докрай.

„Не забравяйте, че не се стремим към власт над другите, а към власт над себе си, тоест свобода от властта на някой друг.“, подчертава авторът.

Къди казва, че въпреки че компетентността е много важна, тя идва едва след като се установи доверието. Защото ако прекалено се вманиачите в професионалните качества на човек, считайки ги за най-важните, можете да създадете много проблеми и неприятности.

Според психолозите:

„Често кандидатите се опитват да създадат положително впечатление на работодателя. И за това те с ентусиазъм говорят за постиженията си или се усмихват усърдно и постоянно гледат в очите на събеседника. Резултатът обикновено е плачевен, особено в случай на продължителни интервюта с опитни интервюиращи. Колкото по-силно кандидатът се опитва да изобрази нещо и колкото повече техники използва, толкова по-рано ще бъде сметнат за неискрен човек, манипулатор и това няма да доведе до нищо добро.

Но един отворен, искрен, лъчезарен човек - предизвиква доверие и възхищение. И едва след като бъде създадена увереността, се разкриват всички страни на неговия професионализъм и компетентност. “

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама