Не се страхувайте от грешки! Грешка е просто възнаграждаващо преживяване.


Не се страхувайте от грешки! Грешка е просто възнаграждаващо преживяване.
Снимка: iStock

Не се страхувайте да правите грешки, приятели!

Преди няколко години чух много интересна и полезна мисъл, която оттогава повтарям всеки ден - толкова често, че отдавна се превърна в мой навик:

„Грешка е просто възнаграждаващо преживяване.“

Ние създаваме фалшиво определение на „грешките“ като категория, уж противопоставена на „успеха“, и преминаваме през живота мислейки само за това, борейки се да избегнем първото и да постигнем второто.

Но какво всъщност означават тези думи?

Ако погледнете отблизо концепцията за „успех“, ще видите, че нейният смисъл е, преди всичко, да се създаде живот, в който би имало повече от това, което искате и по-малко от това, което не искате.

А това означава, че „успехът“ може да бъде много относително понятие, тъй като силно зависи от вашите ценности, убеждения, стремежи и възгледи към света. За един човек успехът означава да започне свой бизнес и да е шеф, и той няма да се съгласи на нищо по-малко, а за друг – да има малка, но собствена къща в гората, където другите хора няма да го притесняват и където той може да намери спокойствие.

Но каквото и да е вашето лично определение за успех, едно е ясно: по пътя със сигурност ще трябва да разберете какво ви приближава и какво само ви отдалечава от него.

И как ще направите това?

Разбира се, единственият начин, който е на разположение, е като сте изпробвали всичко и най-вероятно сте направили куп грешки в процеса.

Трябва да действате, да експериментирате, сляпо да стъпвате в мрака и да правите грешки - в края на краищата всичко това ще ви помогне да разберете как да постигнете успех и по какъв начин.

Дори ако вашето определение за успех е просто тишина, спокойствие и удовлетворение, постигането на истински, дълбок вътрешен мир може да изисква да практикувате дълги години медитация, работа над себе си и експерименти - което неизбежно води до неуспехи и се превръща в грешна посока.

Гледайки успеха от тази гледна точка, ние започваме да осъзнаваме, че грешките всъщност са неизбежна и често дори незаменима част от процеса на намиране на пътя към нашия успех.

Без грешки не бихте могли да разберете какво работи и кое не.

Ако не се спънем, ще пропуснем важни уроци как да предприемем правилната стъпка.

От тази гледна точка започваме ясно да виждаме, че успехът и неуспехът изобщо не са противоположности, а точно обратното. Едното не може без другото.

Така че не се страхувайте от грешки, приятели!

Не забравяйте, че всяка грешка може да бъде ценен урок за нас. И урокът, дори и да е болезнен, ни прави по-добри.

И един последен съвет ... насладете се на процеса.

Животът неизбежно има възходи и падения. Но ако се научим да живеем, а не просто да съществуваме, тогава можем да започнем да гледаме на всичко по-положително.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама