Не се страхувайте от грешки! Грешка е просто възнаграждаващо преживяване.


Не се страхувайте от грешки! Грешка е просто възнаграждаващо преживяване.
Снимка: iStock

Не се страхувайте да правите грешки, приятели!

Преди няколко години чух много интересна и полезна мисъл, която оттогава повтарям всеки ден - толкова често, че отдавна се превърна в мой навик:

„Грешка е просто възнаграждаващо преживяване.“

Ние създаваме фалшиво определение на „грешките“ като категория, уж противопоставена на „успеха“, и преминаваме през живота мислейки само за това, борейки се да избегнем първото и да постигнем второто.

Но какво всъщност означават тези думи?

Ако погледнете отблизо концепцията за „успех“, ще видите, че нейният смисъл е, преди всичко, да се създаде живот, в който би имало повече от това, което искате и по-малко от това, което не искате.

А това означава, че „успехът“ може да бъде много относително понятие, тъй като силно зависи от вашите ценности, убеждения, стремежи и възгледи към света. За един човек успехът означава да започне свой бизнес и да е шеф, и той няма да се съгласи на нищо по-малко, а за друг – да има малка, но собствена къща в гората, където другите хора няма да го притесняват и където той може да намери спокойствие.

Но каквото и да е вашето лично определение за успех, едно е ясно: по пътя със сигурност ще трябва да разберете какво ви приближава и какво само ви отдалечава от него.

И как ще направите това?

Разбира се, единственият начин, който е на разположение, е като сте изпробвали всичко и най-вероятно сте направили куп грешки в процеса.

Трябва да действате, да експериментирате, сляпо да стъпвате в мрака и да правите грешки - в края на краищата всичко това ще ви помогне да разберете как да постигнете успех и по какъв начин.

Дори ако вашето определение за успех е просто тишина, спокойствие и удовлетворение, постигането на истински, дълбок вътрешен мир може да изисква да практикувате дълги години медитация, работа над себе си и експерименти - което неизбежно води до неуспехи и се превръща в грешна посока.

Гледайки успеха от тази гледна точка, ние започваме да осъзнаваме, че грешките всъщност са неизбежна и често дори незаменима част от процеса на намиране на пътя към нашия успех.

Без грешки не бихте могли да разберете какво работи и кое не.

Ако не се спънем, ще пропуснем важни уроци как да предприемем правилната стъпка.

От тази гледна точка започваме ясно да виждаме, че успехът и неуспехът изобщо не са противоположности, а точно обратното. Едното не може без другото.

Така че не се страхувайте от грешки, приятели!

Не забравяйте, че всяка грешка може да бъде ценен урок за нас. И урокът, дори и да е болезнен, ни прави по-добри.

И един последен съвет ... насладете се на процеса.

Животът неизбежно има възходи и падения. Но ако се научим да живеем, а не просто да съществуваме, тогава можем да започнем да гледаме на всичко по-положително.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама