Помагайки на другите, намалявате стреса в живота си


Помагайки на другите, намалявате стреса в живота си
Снимка: iStock/Guliver

Изследване твърди, че когато се фокусирате върху личните си затруднения за сметка на другите, всъщност си вредите. Да помогнете на другите може да ви защити от отрицателното влияние на собствения ви стрес.

Проучване на Калифорнийския университет, Лос Анджелис и Училище по медицина към Йейл включва 77 човека (от 18 до 44 г.), които за 2 седмици всяка вечер, попълват серия от въпросници. Първият от тях касае стресови събития, преживяни през деня: на работа, заради близките хора или финансите и др.

Вторият въпросник е за техния социален ангажимент и отношение, упражнено през деня: за това дали задържат вратата отворена за непознат или помагат на колега с работа. Третият касае честотата, с която изпитват определени положителни или отрицателни емоции през деня, като оценят психическото си състояние за този ден от 0 до 100.

Резултатите показват, че в дните, когато хората са по-полезни за други и помагат, те нямат намалени положителни емоции, а само леко завишени отрицателни (в отговор на стреса през деня). Но в дните, когато тези хора са по-малко полезни на други, те отчитат занижено ниво на положителни емоции и завишени отрицателни. Така, че дори и кратките периоди на грижа за други и помощ на хора в нужда, са ти полезни, защото те смекчават негативното влияние на стреса върху емоциите.

Учените допускат, че вниманието към другите вероятно отвлича фокуса ти от твоите тревоги и идеи и грижи, които сами по себе си те правят нещастен, дори и за малко. Помощта за другите вероятно стимулира определени биологични системи, които „запълват“ реакцията към емоционалния стрес.

Изводът е: Подайте ръка на човек в нужда — с помощ или дума — колкото и изтощен да се чувствате. Така помагате както на себе си, така и на него.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама