Приемането на критика е чудесна възможност за развитие


Приемането на критика е чудесна възможност за развитие
Снимка: iStock

Критиката може много да навреди на егото ни. Първата ни реакция е да вдигнем щита и да се защитим. В някои случаи ние замахваме с меча в отговор на всяко предполагаемо нападение върху нашата личност ... Но това не са най-успешните поведения.

Критиката си е критика. Това са факти и мнения. И ако дадете свобода на своето его, критиката ще изглежда 100% мнения и 0% факти, въпреки че в действителност съдържа и двете.

Само вашият избор на интерпретация на критиката ви прави деморализиращ, ядосан и обиден... а може да я превърнете и в ценен урок. Изборът на втория вариант не е лесен! Но след като овладеете изкуството да приемате критика с благодат, благодарност и скромност, ще се научите да оценявате подаръка, какъвто е в действителност.

Ето няколко начина за приемане на критикуването, които създават печеливши ситуации и ви помагат да растете:

Задръжте първата реакция

Използвайте метода на обратно броене, за да се успокоите, ако почувствате, че критиката започва да ви влияе зле. Помислете за малко. Повечето от нас веднага се ядосват, но ако не реагирате незабавно, емоциите ни ще изстинат и ще можете спокойно да мислите за това, което сте чули. Така че по-скоро ще отговорите, отколкото да реагирате ... и ще намалите шансовете да кажете нещо, за което ще съжалявате по-късно. Сдържайте първата си реакция. Почистете емоциите й!

Опитайте се да погледнете на ситуацията през очите на друг човек

Може би не виждате нещо, което той вижда. Възможно е да има някакво недоразумение между вас. Може би очакванията му са различни от вашите. Когато сте критикувани, винаги се поставяйте в обувките на критиката, преди да започнете да налагате своята гледна точка.

Ако критиката е изразена обидно, не забравяйте, че тази форма е отражение на онези, които ви критикуват, а не на вас

Именно те избират метода на критиката и ако го правят грубо, това не говори нищо за вас, а само за тях самите. И не е нужно да приемате всичко лично, те критикуват вашите действия, а не вашата личност.

Бъдете отговорни за вашите действия

Ако не сте работили с пълна сила, признайте го. Ако сте работили с пълна сила (и усещате това дълбоко в себе си), просто заключете, че това, което сте направили, не отговаря на стандартите или очакванията на другия човек. Гледайте на това като на възможност да вдигнете летвата и да подобрите своите комуникационни умения.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама