Притча за силата на думите, която всеки трябва да прочете


Притча за силата на думите, която всеки трябва да прочете
Снимка: iStock

Един ден млада жена обидила най-добрата си приятелка, като се държала грубо и неучтиво с нея. Тя веднага съжалила за постъпката си, но било прекалено късно. Приятелката ѝ не желаела да ѝ прости. Каквото и да опитвала младата жена, усилията ѝ били напразни. В стремежа си да поправи стореното тя отишла при най-възрастния мъдър мъж в града за съвет. Старецът я изслушал търпеливо, за да разбере колко сериозна е младата жена и колко силно иска да ѝ бъде простено.

Той ѝ обяснил, че понякога за да поправим грешките си, трябва да положим наистина големи усилия. Затова я попитал:

- На какво си готова, за да изкупиш вината си?

Отговорът бил:

- На всичко!

Като чул горестните ѝ вопли, старецът усетил колко е голямо отчаянието ѝ и осъзнал, че трябва да ѝ помогне не само да разреши проблема, но и да промени характера си.

– Две неща са нужни, за да постигнем желаната промяна – казал той. – Първото е доста трудно. Вземи най-големите си възглавници с птичи пух и пробий малка дупка във всяка от тях. После, преди да изгрее слънцето, остави по едно перо на прага на всяка къща в града. Когато свършиш, се върни при мен. Тогава ще ти кажа каква е втората ти задача.

Младата жена се забързала към къщи, за да изпълни заръката, макар че ѝ било мъчно за възглавниците, понеже били доста скъпи. Цяла нощ бродела в студа от врата на врата и внимавала да не пропусне някоя. Пръстите ѝ замръзнали, а острият вятър пълнел очите ѝ със сълзи. Тя тичала през тъмните улици, щастлива, че има нещо, което ще ѝ помогне да върне доверието на приятелката си. Когато небето започнало да просветлява, тя оставила последното перо.

На изгрев слънце жената се върнала при стареца. Била изтощена, но щастлива, че усилията ѝ ще бъдат възнаградени.

– Възглавниците са празни. Пред прага на всеки дом оставих по едно перо.

– Сега – казал й старецът – се върни и отново напълни възглавниците с перата. Тогава всичко ще бъде както преди.

Жената била потресена от чутото.

– Това е невъзможно! Вятърът отнасяше всяко перце в момента, в който го оставях пред къщата! Ти не ми каза, че ще трябва да събирам перцата обратно! Ако това е втората задача, то тя е неизпълнима и нищо няма да бъде както преди!

– Права си – казал старецът. – Никога не забравяй, че всяка от думите ти е като перо, отнесено от вятъра. Веднъж изречена, никакво усилие, независимо колко е сериозно и колко дълбоко от сърцето ти идва, не може да я върне обратно.

Подбирайте думите си добре и мислете, преди да ги изречете, особено пред онези хора, които истински обичате!

 

Из "Скритият дар. 101 притчи за истински ценното в живота", Джериес Авад

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама