Първата българка, обиколила света


Първата българка, обиколила света
Снимка: iStock/Guliver

Ако не сте чували името на Анка Ламбрева, днес ще ви запознаем с тази изключителна жена. Тя всъщност е първата българка, обиколила света, но за съжаление много малко хора знаят този факт.

Родена е на 22 февруари 1895 година в Карлово. От малка е любознателна, заради което отива да учи в Пловдив, а по-късно следва медицина в София. Тъй като губи и двамата си родители, се връща в Пловдив, за да помага на семейството си. След няколко години печели стипендия и продължава медицинското си образование в Цариград и започва работа в болницата на сестринското училище. Един ден тя спасява живота на англичанин, който не забравя постъпката й, затова я кани при него в Нова Зеландия, където живее със семейството си. Мистър Тейкон не само й изпраща покана да отиде в далечната страна, но също така й предлага работа - да гледа болната му дъщеря. Така Анка се качва на кораба и заминава за Дънидин, Нова Зеландия, като по време на пътуването си преминава през Египет, Индия, Цейлон и Австралия.

Когато пристига в страната на маорите, Ламбрева установява, че много малко хора са чували за родината й, затова започва да изнася лекции за България в различни градове и показва как се правят традиционните български шевици.

След няколко години тя решава да се завърне в България, но този път тръгва през другата част на земното кълбо. Така карловката успява да посети Таити, Фиджи, Канада, САЩ, достига до остров Нюфаундленд. Оттам с параход предприема трансатлантическо пътешествие до Англия. Лети и със самолет над Ламанша. След около 20 000 километра с параход, влак и самолет Анка пристига в родното Карлово. Там тя написа и романа си "Под сянката на Балкана".

Приключенският й дух й дава мира и след няколко години тя заминава за Иран. В столицата Техеран се занимава с хуманитарна дейност, работи в пансиони и болници. С избухването на Втората световна война от политическа гледна точка българката се оказва на вражеска територия. Впоследствие е заточена в пленнически лагер в Ливан, където се запознава и влюбва в Райян Ахмад Дин Абесте. След освобождаването от съюзническите сили двамата заминават за Иран, където се женят.

Мъжът на Анка има голямо наследство от земи, притежава около 10 селца, в които тя продължава своята хуманитарна дейност. В следващите няколко години Ламбрева заедно с мъжа си и осиновения им син пътуват из целия свят, посещават много държави в Европа, Азия, както и някои полинезийски острови. Благодарение на множеството си приключения и комуникация с хора от целия свят тя свободно общува на 7 езика.

След смъртта на съпруга си, вече на повече от седемдесет години, Анка се завръща в България. Тя пристига в родия си град с невероятните си истории, пътеписи и фотографии от над 45 държави. Дарява голяма част от тях на музеи в Пловдив и Карлово. Великата пътешественичка почива през февруари 1976 година.

 

Още интересни истории за значими българи може да прочетете в книгата "Българите! Забравените постижения", изд. "Сиела".

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама