Тази година се погрижете за себе си


Тази година се погрижете за себе си
Снимка: iStock/Guliver

Новогодишните резолюции може да са клише, но те също така са изключително полезни. Отделяте време, за да помислите къде се намирате в живота си, какво искате да постигнете и как да се развиете.

Всички искаме да бъдем по-щастливи и по-здрави, но понякога най-бързият и ефективен път до тази дестинация е всъщност да забавите малко и да се отдадете на себе си.

И обещанието да полагате по-добри грижи за себе си - физически, емоционално, професионално, романтично - може да направи изключително лесно да се придържате към нов фитнес режим и здравословно хранене

Най-трудната част (освен спазването) е всъщност да изберете с кои навици да се разделите и какво да започнете да правите. Ще ви улесним, като ви предложим 10 предложения - изберете 1-2 или всичките.

1. Ходете на срещи два пъти в месеца - дори със себе си

Във връзките е лесно да попаднем в рутина, да започнем да се чувстваме толкова комфортно с половинката си, че в един момент да осъзнаем, че не сме излизали заедно от месеци. Направете списък с дейностите, които носят удоволствие на вас и вашата половинка, след което се опитайте поне 2 пъти месечно да ги правите. И парите тук нямат роля, тъй като има толкова много безплатни романтични неща, които може да правите. Колкото повече прекрасни общи моменти имате, толкова по-щастлива ще бъде връзката ви.

Ако пък в момента нямате партньор, се запитайте за нещата, които обикновено споделяте с половинка. Помислете дали не може да ги направите с приятел или сами. Важно е винаги да не забравяте за източниците си на радост и страст.

2. Един час всеки ден без социални мрежи 

Тази задача е трудна, знаем. Но нашата пристрастеност към социалните мрежи не ни позволява пълноценно да комуникираме с хора и да отделяме време на неща, които всъщност имат значение в дадения момент. Също така има изследвания, които доказват, че онлайн зависимостта е свързана с безпокойство, депресия и лош сън.

3. Казвайте "не", когато наистина го искате

Независимо дали става въпрос да се съгласите да излезете да пийнете, когато всъщност искате да се приберете и да си довършите книгата, или да отидете да гледате филм, който знаете, че няма да ви хареса - всички имаме нужда да спрем да се съгласяваме с неща, които всъщност не искаме. Не трябва да се чувствате виновни за това, че правите избори, които са в полза на вашето щастие, отколкото на нечие друго.

4. Мерете се по-рядко

Изследване, публикувано в Journal of Nutrition Education and Behavior, е открило, че жените, които се теглят често, имат по-лошо отношение към тялото си, по-ниско самочувствие и са по-склонни към депресия. Вашето настроение може да бъде съсипано, когато позволите цифрите на кантара да определят начин, по който се отнасяте към себе си. Най-добре е да започнете да се теглите веднъж месечно, след което вижте как се чувствате.

5. Казвайте "ом" веднъж седмично

Ако сте отдадени на йогата, няма нужда да чувате защо трябва да отделяте повече време за практикуването й. Но ако сте фенове на високоинтензивните тренировки, съпроводени с много потене, правенето на йога веднъж седмично може да бъде това, от което имате нужда, за да се отървете от стреса. Йогата се грижи за тялото, ума и душата. Помага ви да изградите здрава връзка със себе си, независимо какво се случва в живота ви, което ви прави психически и физически устойчиви. Освен това има проучвания, които показват, че йогата намалява стреса и депресията (потенциално по-добре дори от лекарствата), подобрява съня и сексуалния ви живот, а също така засилва имунитета и облекчава болките.

6. Бъдете по-положителни на работа

Всеки ден взимаме решението върху какво да фокусираме енергията си - или върху негативните неща, които ни подлудяват, или върху нещата, които ни правят щастливи. В офиса повечето хора по подразбиране се фокусират върху негативното, което краде от тяхната енергия и щастие. Тренирайте мозъка си да превключва лошите мисли в добри.

7. Започнете да практикувате медитативна мастурбация

Всички докосваме себе си. Но колко от нас наистина се отдават на момента с чувство? Предлагаме ви от тази година да започнете да практикувате "медитативна мастурбация" - осъзнато време за удоволствие, на което сте отделили толкова усилие за създаване на романтично настроение, както бихте с партньора си. Опитайте - постарайте се да постигнете уютна атмосфера - свещи, музика, за да може бавно да изследвате какво ви кара да се чувствате добре, независимо дали с помощта на секс играчки, лубриканти, огледала или друго нещо. 

8. Ежедневно отделяйте време за благодарност

Толкова често се фокусираме върху това, което е грешно, което ни кара да се чувстваме по-зле - вместо върху това, което върви добре и ни прави по-щастливи. Но изследване е установило, че когато изпитваме благодарност, центровете на стреса в мозъка всъщност намаляват дейността си. Може да пишете списък с нещата или нещо по-лесно - всяка сутрин, когато си миете зъбите, се погледнете в огледалото и помислете поне за едно нещо, за което сте благодарни в живота си. Дори да се спрете на списък, който да правите веднъж седмично, е доказано, че това ще ви помогне да се чувствате по-оптимистично и по-добре за живота.

9. Спрете да се опитвате да намерите перфектната диета

Всички искаме да не чувстваме вина, когато ядем. Но всъщност е много трудно от време на време да не прегрешаваме. Много често си мислим: "Хапнах две бисквити, провалих се, сега мога да изям цялата кутия", което е напълно грешно. Най-добре е да започнете да правите малки здравословни избори, когато става въпрос за хранене. Носете си обяд от вкъщи 2 пъти седмично или пък си угаждайте със сладки лакомства само на специални поводи.

10. Откажете се от нещо, което мразите, че обичате веднъж седмично

Хората са същества на навика - но повечето от нас са склонни към нездравословни. Изберете едно нещо, към което сте пристрастени, и се откажете от него в рамките на един ден. Целта е да разберете, че може да живеете без него. Може да е всичко - от газирана напитка до това да използвате асансьор. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама