Защо щастието не ни учи на нищо


Защо щастието не ни учи на нищо

Австралийският психотерапевт и социолог Хю Макай смята, че лошите дни в живота ни всъщност са добри.

„Според мен понятието „щастие” заслужава критика. Аз не съм против това да се чувстваме щастливи, но идеята, че всичко, което правим трябва да ни води към щастието, ми се струва опасна. Заради нея в обществото се появи нова болест – страх от тъгата. Мисля, че всички тези призиви от рода на „преди да си легнеш напиши три неща, които са те направили щастлив днес” ,”щастието е наше рождено право”… звучат диво. Така учим и децата, че щастието се подразбира. Каква глупост.

Целостта – това е, към което трябва да се стремим, а част от целостта е тъгата , разочарованието,разбиването на надеждите, отчаянието, чувството за безсилие, неуспехът, всички тези неща, които ни правят тези, които сме. Щастието , победата, самореализацията, блаженството – са приятни дреболии, но те също се случват, но и ни учат на малко. Всички повтарят, че се учим чрез болката, но само да я усетим и чуваме: „Стига, трябва да продължиш напред! Я, се усмихни!” Ако можех щях да забраня поне за година думата „щастие” и да я заменя с думата „цялост”.

Запитайте се: „Това, което сега се случва с мен помага ли ми да бъда цялостна личност?” И ако денят ви е лош, отговорът ще е – да.

Хю Макай е социолог-изследовател, експерт по психология на ценностите и мотивацията. Автор на бестселъра The Good Life: what makes a life worth living?

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама