Галина - шампион по юнисайкъл, авантюрист и човек с добро сърце


Галина - шампион по юнисайкъл, авантюрист и човек с добро сърце
Снимка: Личен архив

Карането на велосипед е едно от най-приятните занимания за малки и големи. Повечето от нас сме свикнали да го правим на 2 колела, но не и Галина Риом-Ройбек. Тя е световен шампион по юнисайкъл и цирков артист. Обича приключенията, адреналина и предизвикателствата. Но най-важното - Галина е човек с добро сърце и създател на социален цирк в България, защото вярва, че изкуството "подтиква младите хора да вземат активна роля в гражданското общество". И не само това. Поговорихме си с нея за Дания, юнисайкъла, цирка и защо е решила да се върне в България.

Здравей, Галина, опиши се с 3 думи.

Инициативна, конкурентно мислеща и скромна.

Ти си родена в България, но на 4-годишна възраст си осиновена в Дания. Кога и защо реши да се върнеш?

Реших да се върна в България през септември 2016. Дойдох, за да посетя родния си град и дома за деца, където съм прекарала първите 4 години от живота си. Тогава видях възможностите, колко красива е страната и се запознах с правилните хора. Влюбих се и реших да се върна, да заживея в София и да развия съвременен и социален цирк в България.

Какви са основните прилики и разлики между България и най-щастливата страна в света?

Основните разлики са в здравеопазването и социалната политика. От друга страна, и двете страни развиват стопанска дейност.

Ти си световен шампион с повече от 20 години опит като цирков артист и юнисайкъл атлет (бел.ред. колело на една гума). Как се влюби в юнисайкъла?

Запалих се в много ранна възраст, точно когато пристигнах в Дания. За първи път видях юнисайкъл в датския национален цирк. Един от членовете на трупата представи страхотен номер за баланс. След края на шоуто се озовах на сцената в близост до едноколесния велосипед и те видяха моя ентусиазъм. Няколко дни след като това, същият артист от цирка почука на нашата входна врата, за да ми даде първия урок по юнисайкъл. Така се случи, бях толкова развълнувана и щастлива, че ми трябваха само 2 седмици, за да се науча как да карам. Показвах на майка си как мога да управлявам колелото по черния път около мястото, където съм израснала. Понякога се връщах у дома с големи белези и драскотини, но винаги се усмихвах и се вълнувах, разказвайки й за новите си постижения. Някои от триковете, които научих сама, бяха предизвикателни и трудни и може би затова все казвах на майка ми, че "аз съм момче, да знаеш". Към днешна дата смятам, че точно това е измислила и тя тогава.

Когато си била тийнейджър, си обикаляла с датския цирк. Можеш ли да ни разкажеш нещо повече за това?

Точно така, бях на турне за един сезон с цирка, който вече описах. Когато бях на 14 години, всички ученици трябваше да преминем някакъв стаж – моят беше в цирка. Помня как живях и споделях класически цирков фургон с внучката на директора на цирка. Попивах всичко от това изкуство - от подпомагането на сценичния екип за вечерните шоута до прането на костюмите. Забавлявах се безкрайно с акробатите от други страни, които бяха на моята възраст, а понякога създавахме и толкова много проблеми. Често трябваше да ставаме посред нощ, напускайки фургона, за да отидем в друг град. Беше наистина невероятно приключение и помня колко се вълнувах, когато трябваше да разкажа за летния стаж пред съучениците си.

Сега в България също се занимаваш с цирк и създаваш нещо доста интересно със своята Мини Арт организация. Каква е основната цел на социалния цирк и защо този проект е толкова важен за теб?

През 2017 година аз и Гео Калев (основателят на Мини Арт Фестивал) създадохме Фондация Мини Арт, където основният проект е да създадем социален цирк в София. За мен е важно да изпълня тази цел и мечта, защото социалният цирк е нещо уникално и силно, особено когато говорим за интеграция, социални и физически дейности за деца и младежи в съвременното общество. Методологията, която стои зад тази практика, премахва бариерите и изгражда мостове между различни социални групи. Бих искала да подобря града с различни предложения за децата, които нямат достъп до физически или социални дейности, за тези, които не мислят, че могат да се присъединят поради увреждания и разбира се, за тези, които имат възможности. Това е за всички, които искат да се свързват, да поемат отговорност и да насърчават нашите различия в обществото.

Искам всичко това да се случи, за да може София и нейните граждани да представят качеството и силата, които социалният цирк носи като форма на изкуство за обучение на младите хора и подтикване да вземат активна роля в гражданското общество.

На 4-ти април организирате специално благотворително събитие за инициирането на "Социален цирк за надеждата" (научете повече тук). Разкажи ни повече за това и как можем да ви подкрепим в начинанието?

Този ден ще бъде изпълнен с дейности както за деца, така и за млади хора и възрастни. Ще има организирани семинар и презентация за социалния цирк с деца от различни социални центрове. Ще присъстват важни говорители, ще има пресконференция и презентация на проекта за 2019 година. Организирали сме и интересни работилници за рециклиране, където можете да създадете или внесете изкуство във вашия дом. Циркови изпълнения от професионалисти, циркови изложби, живи групи, суинг танци и коктейли.

Създадохме това събитие, за да хвърлим светлина върху нашия проект и да наберем средства. Всяко дарение отива към фондацията за разширяване и развитие на нашата програма за социален цирк за 2019 година. Целта е да се съберат достатъчно дарения, за да се инвестираме в цирковата шатра, за да можем да реализираме нашите два основни проекта - модерен цирков фестивал и социален цирк "под покрив", осигурявайки седмична програма през лятото и есента, която да включва повече младежи и семейства в София за 2019 година.

Сподели с твоите приятели

Какво мислиш, че трябва да направим, за да интегрираме тези млади хора в нашето общество?

Трябва да помогнем на младите хора с отношение, доверие, съпричастност и разбиране. Социалният цирк е едно от добрите предложения за интеграция, помагайки на децата и младежите да развиват своите социални умения. Нашите партньори от Дания, Cirkus Tværs, представят това от 1986 г. насам, а в Дания вече има повече от 20 социални циркови организации, просто защото методът е много ефективен и полезен. Социалният цирк е много приобщаващ, той пресича културите и е предназначен за хора на всяко ниво. Нашият проект във фондацията е начин да съберем общностите, да сме щастливи и здрави.

Пожелай нещо на хората, които се борят и се чудят как да намерят пътя си в живота?

Говоря ви от сърце, бих искала да се срещна и да бъда с вас, да бъдем активни заедно, да намерим радост, да се забавляваме заедно и може би да надскочим собствените си граници. Да успееш да забравиш трудностите може да бъде промяна. Знам това от личен опит. Искам някой да създаде нови възможности за вас.

Опиши ни твоя свят.

Лекота, елегантност, болка, сила и баланс, когато се гмуркам с моя юнибайк в градския живот, изучавайки красивите места на някоя страна или континент.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама