Албена Колячева: Йога ме научи да приемам себе си и да не отлагам живота си


Албена Колячева: Йога ме научи да приемам себе си и да не отлагам живота си
Снимка: Личен архив

Албена Колячева е пример за онези хора, в чиито живот се появява нещо толкова специално, че решават напълно да променят пътя си, следвайки вътрешния си глас. Дълги години тя е на ръководни позиции в големи компании, а ежедневието ѝ преминава в офис. Преди 6 години съвсем случайно се запознава с йога, която трансформира начина, по който възприема себе си и света. В момента тя е професионален йога инструктор и смята, че "любовта ми към тази древна практика и благотворния ефект, който има тя върху мен, ми дава сили да вдъхновявам и повече хора да открият йога като естествен спътник в живота си". (Научете повече за дейността ѝ тук.)

Можеш ли да опишеш себе си само с 3 думи.

Това е едно от най-големите ми предизвикателства "да се събера" в думи, етикети, дефиниции. Вярвам, че ограниченията на егото, на малкия "Аз", този с името, възрастта, професията, банковите сметки, е причината за ограниченията, които сами си налагаме.

Но ако има три думи, с които лесно се свързвам, те са вдъхновение, труд и страст.

Не мога и не обичам механични или скучни за мен дейности. Ако нещо не ме вдъхновява, ако не горя в него, просто бързо приключва, а ако горя в него, давам цялата си енергия и не пестя сили.

Дълго време си работила в корпоративния свят, кога и защо реши напълно да промениш професионалния си път?

Да, всъщност целият ми професионален живот дотук премина в корпорация. Но промяната ме намери сама преди 6 години и то съвсем случайно. И както казват – наистина няма случайни неща. 

Преди 6 години за първи път се срещнах с йога, без да ми е хрумвало, че тя ще стане част от живота ми. Историята е дълга, затова няма да ви отегчавам. По-важното е, че никога не ми е хрумвало, че подобно нещо може да промени живота ми изцяло. Да ми помогне да преодолея особено тежък период в живота си, а след това да ме поддържа във форма в ежедневието. Че ще ме научи, че дори, когато нямаме контрол върху обстоятелствата, имаме контрол върху себе си. Че може да поемем реален контрол върху живота си, а не той да контролира нас. Да започнем да приемаме себе си, да се доверяваме на себе си, да се обичаме. Да не отлагаме живота си. И още днес да сложим най-важната задача в календара си – време за себе си.

Не бих казала, че съм решила напълно да променям пътя си. За себе си приемам, че любовта ми към йога и благотворния ефект, който има тя върху мен, ми дава сили да вдъхновявам и повече хора да открият йога като естествен спътник в живота си.

В същото време осъзнавам, че всичко, през което съм преминала в корпоративния свят и всичко, което съм научила там, ме прави много успешна в развиването на собственият ми бранд. Вярвам също така, че предприемаческия ми опит ще е много полезен, ако реша да се върна обратно в корпоративният свят. Намирам доста предимства и в това да съм част от голяма корпорация, и в това да съм предприемач, отворена съм за предизвикателства. Това, което остава като константа за мен е йога.

Как се промени физически и психически, след като започна да практикуваш йога?

Физическата промяна при мен е съществена. Подобрих гъвкавостта, подвижността си и общата си кондиция. Значително подобрих баланса и издръжливостта си. Винаги съм се занимавала със спорт, но йога определено оформи тялото ми по начин, който е различен от всичко, което съм практикувала досега.

По-съществена е психическата промяна. Благодарение на редовните медитации и Yin Yoga усещам, че реагирам на външния свят по нов начин. Стресът и трудностите в живота са неизбежни, но сега реагирам с дълбоко вътрешно приемане и осъзнатост, че всичко е преходно, че колкото и да е трудна една ситуация, ще се справя с нея. С този начин на мислене минавам през живота си с лекота и вътрешно спокойствие. Това ми позволява да се радвам на хармоничен и балансиран начин на живот. Има и моменти, в които напрежението и стреса надделяват разбира се, но те са все по-рядко, а и в тези моменти просто увеличавам времето, прекарано в медитация и Yin Yoga .

Всеки ден ли практикуваш? Имаш ли любими стилове и асани?

Да, всеки ден практикувам йога с изключение на дните, когато съм болна. Тогава тялото има нужда от покой и почивка, за да се справи с болестта по-бързо. В тези дни дори не практикувам дихателни практики и медитация. В останалите имам минимум една практика.

Любимите ми стилове са тези, които преподавам - Power Yoga & Yin Yoga. Харесва ми това, че двата стила са противоположни. Power Yoga е виняса йога с повече кардио и силови компоненти. Тя е силно динамична и зарежда тялото с много енергия. Yin Yoga e абсолютният антипод. Стилът представлява дълбоки статични разтягания, които държим между 3 и 5 минути. Така стимулираме кръвообращението, което на свой ред засилва хидратацията, а от там се стимулира и регенерацията. Точно затова често Yin Yoga е наричана „фонтан на младостта“. Комбинацията на двата стила ми носи нужния баланс.

Кои са най-популярните ползи от редовното практикуване на йога?

Многобройни са. Да не забравяме, че йога е единствената философия, която намира приложение и днес в такъв мащаб именно, защото е многопластова. Йога докосва всяко едно от нашите измерения – тяло, енергия, сърце, ум и дух.

На физическо ниво подобрява гъвкавостта и подвижността; повишава мускулната маса и издръжливостта; подобрява дишането, енергийните нива и жизнеността; поддържа метаболизма. Освен това спомага за намаляване на теглото в комбинация с подходящ хранителен режим;

На ментално ниво йога ни помага да „укротим“ забързаните си умове, да им дадем почивка и да се разтоварим емоционално.

Наблюдават се повече жени, отколкото мъже в йога центровете. Според теб на какво се дължи това?

Така е. Изненадана съм, че в България е така, въпреки че моите часове YinYoga често са посещавани и от силния пол. Това е така, защото YinYoga е много подходяща за активни атлети и спортисти и господата, които тренират, избират да се погрижат за гъвкавостта и подвижността си и се доверяват на дълбоките статични разтягания.

Много хора, които са отдадени на йога, внимават и с храната, която консумират. Ти самата как се храниш?

Да, храненето е съществен компонент за общото ни благосъстояние. И тук бързам да споделя, че не съм вегетарианец. Това е масово очакване, но аз определям себе си като флекситарианец. Не консумирам месо често, вече, но не съм готова изцяло да се откажа от него. Вярвам, че храната ни трябва да е балансирана и разнообразна, но не трябва да се прекалява с нея.

Какво най-много харесваш в себе си?

Труден въпрос, но може би най-много харесвам усърдието, устрема и отдадеността си във всичко, което правя с любов.

А какво би променила?

Аз съм човек, който обича да се развива и затова винаги приемам нови и нови предизвикателства. В момента работя върху това да се науча да спирам и да не говоря под въздействието на емоции, защото в такива моменти често нараняваме хората, които обичаме.

Какъв е твоят свят?

Моят свят е балансиран, хармоничен и изпълнен с любов, разбиране и търпение. В момента съм в процес на изчистване на всичко, което не ми позволява да съм най-добрата версия на себе си и създавам пространство за хора, ситуации и случки, които ме зареждат и ми позволяват да давам най-доброто, на което съм способна към този момент.

Албена Колячева заедно с други специалисти организира ритрийт "Време за мен" през април. Научете повече ТУК.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама