DARA: Старая се надскачам себе си и да правя неочакваното


DARA: Старая се надскачам себе си и да правя неочакваното
Снимка: bTV

Дарина Йотова, по-известна като DARA, определено е от изпълнителите, които не се вписват в рамки, обича да провокира и да предизвиква себе си. 23-годишната варненка е енергична, импулсивна, дива, харизматична и със заразяваща усмивка. Добива популярност през 2015 с участието си в музикално риалити предаване. Макар че не го печели, талантът ѝ я изстрелва на върха и в момента може да се похвали с хитови парчета и хиляди фенове. Тази година DARA е в ролята на ментор в "Гласът на България" и признава, че "този сезон има много красиви гласове, страхотни тембри, има много вдъхновяващи истории и чисти души". Научете какво още ни сподели в интервю за iWoman.

Опиши се с три думи.

Искрена, позитивна, обичаща.

За първа година си треньор в "Гласът на България". Как се чувстваш от другата страна на сцената?

Вълнувам се адски много. Всяка среща с участниците е празник за мен. Но от другата страна, изобщо не е лесно. Мислила съм си, че ако не си на сцената - няма от какво да се притесняваш, но, уви, не е точно така. Отговорността, която нося като треньор в "Гласът на България", никога не е била по-голяма. Затова се старая по време на репетиция да давам възможно най-правилните съвети на участниците и да съм им полезна, така че тяхното изпълнение да бъде на ниво. Искам те да се представят по-блестящо, отколкото сами са очаквали.

Вече имаш пъстър отбор с разнообразни гласове. Сложно ли ти беше да избереш участниците, а след това и да елиминираш някои от тях?

Истината е, че този сезон има много красиви гласове, страхотни тембри, има много вдъхновяващи истории и чисти души. По време на кастингите на тъмно много внимавах кога и на кой глас да се обърна и съм много благодарна на участниците, които ме избраха за свой ментор. С хората от отбора ми се сближихме доста бързо и затова най-тежката част от менторството ми е да изпратя някого вкъщи. А, повярвайте ми, не исках да се разделям с никого.

Снимка: Вирджиния Рекърдс/Цветан Игнатовски

Ти също започваш професионалния си път от музикално шоу. Кои са най-ценните уроци, които дават тези формати?

Една от най-хубавите страни на тези телевизионни формати е, че те учат на това да бъдеш много гъвкав и за кратък период от време да се научиш да надскачаш себе си. Понякога се налага да пееш песни, които може да не са съвсем по твой вкус, понякога може да не си в най-добрата си форма, понякога си стресиран повече от динамичността на формата, но именно всичко това те подготвя за голямата сцена и за живота извън нея.

Смяташ ли, че следващият "Глас на България" е в твоя отбор?

Да, имам такова усещане и се надявам да се окажа права. Тази година има много талантливи участници във всеки отбор и конкуренцията е наистина голяма. Стискам палци обаче следващият "Глас на България" да е от отбор DARA.

Какъв съвет би дала на участниците?

Всеки от отбора ми заслужава да е в предаването. Талантът на участниците изобщо не е под въпрос, така че съветът, който бих им дала, е да не прекаляват с премисляне на детайли, да не се притесняват да показват какво чувстват на сцената, да бъдат себе си и да се раздават на макс.

Ако погледнеш първите си изпълнения - намираш ли грешки и недостатъци, които сега си подобрила и какви?

Още тогава съм ги намерила, разбира се. Аз съм доста критична, когато става въпрос за музика, но вярвам, че това, което съм направила, е било най-доброто за тогавашния момент. Старая се да не се вторачвам в миналите грешки, а да развивам това, с което разполагам сега и да си представям как би изглеждало в бъдеще. Винаги гледам напред.

Продукцията на песен и видеоклип е комплексна задача, а последният ти хит "Thunder" впечатлява с всички компоненти. Кое ти беше най-трудно при този мащабен проект?

Най-трудно и в същото време най-приятно е да се нареди целият пъзел - музика, текст, аранжимент, визии, сцени, движения и какво ли още не. Когато създаваш песен и видеоклип, имаш хиляди възможности и трябва да си много внимателен в коя посока ще тръгнеш. В изкуството няма правилно или грешно, но със сигурност има визии и сцени, които допълват по-добре вайба на песента. В създаването на "Thunder" участват повече от 20 души. Благодарна съм на целия екип, който работи с мен.

Ти наистина "излизаш от шаблона", имаш различен стил. Откъде черпиш вдъхновение и как успяваш да си винаги ексцентрична и уникална?

Силно вярвам в идеите си. Имам "Вирджиния Рекърдс" зад гърба си, които също вярват в мен и винаги се раздават в осъществяването на всичко и то по най-добрия възможен начин. Старая се да правя и доста различни проекти, да надскачам себе си всеки път, да излизам от зоната си на комфорт и да правя неочакваното. Това ми помага да поддържам интереса си към всичко, което създавам, както и към самата себе си.

Снимка: Вирджиния Рекърдс/Цветан Игнатовски

Как се справяш с напрежението и обичаш ли да предизвикваш себе си?

Всичко, с което се занимавам, е огромно предизвикателство. Ако не обичах това, което правя, може би нямаше да водим този разговор в момента. Предполагам, че щях да съм студентка четвърта година в НАТФИЗ.

Напрежението в работата ми е голямо, но когато го няма, може да се каже, че ми липсва. Опитвам се да търся баланс между двете – затова практикувам йога, разхождам се, разнообразявам ежедневието си с куп различни неща.

Пречи ли ти известността или по-скоро ти помага?

Несъмнено известността носи със себе си предимства и недостатъци. Тя е отговорност към публиката, феновете ми, към екипа, с който работя и към мен самата.

Ако трябва да се опишеш с една песен, коя ще е тя?

"THIS GIRL IS ON FIREEEEE".... Шегата на страна, разпознавам се в много песни, резониращи с различна част от мен и ми е трудно да изброя всички.

Какво най-много харесваш в себе си?

В себе си харесвам позитивизма и обичта към хората, както и волята си за развитие.

Какъв е твоят свят?

Моят свят е много цветен, шантав, весел, бурен и експлозивен. А понякога е доста тих.

 

Интервю на: Борислава Миткова

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама