Дария Симеонова за "Майка": Изкуство е да превърнеш травмата си в триумф


Дария Симеонова за "Майка": Изкуство е да превърнеш травмата си в триумф
Снимка: ПР

Филмът "Майка, базирана на историята на действителен човек - театралния режисьор Елена Панайотова, показва пътя, по който една жена преоткрива силата и смисъла на думата "Майка". Главната героиня, която не може да има свои биологични деца, избира да инвестира таланта си за тези, които имат по-малко и от нея, децата в риск, за да стигне до Кения, където помага на хиляди деца-сираци да мечтаят. Лентата зарежда дава шанс на зрителите да открият истинската същност на родителството - учението да даваш. Филмът, който вече е част от видеотеката на A1 Xplore TV, заразява с вярата, че всеки човек може да промени света за по-добро, само трябва да започне, понякога с най-малките неща. В ролята на Елена се превъплъщава актрисата Дария Симеонова, която ни разказа за нелекото, но вдъхновяващо приключение по заснемането на "Майка".

Във филма "Майка" ти се превъплъщаваш в ролята на Елена Панайотова и разказваш невероятно силната ѝ история. Защо реши да участваш в този проект?

Нямаше никакъв начин да откажа! Прекрасна история, интересен образ, силни теми и послания… И освен това спечелих кастинга за първата си главна роля - кой актьор би отказал?!

Кои бяха най-големите предизвикателства пред теб самата, докато снимаше лентата?

Процесът беше много динамичен, имаше доста импровизации и непредвидени ситуации. Децата, особено тези в Широка Лъка, бяха трудно контролируеми… Освен това в сюжета има голям скок във времето и беше интересно да търсим промяната в Елена. И не на последно място - снимките в гетото "Кибера" в Кения, едно от най-големите гета в света! Всичко това, а и още стотици неща, бяха предизвикателства, но смятам, че точно те създадоха филма такъв, какъвто е.

В "Майка" твоята героиня променя животите на деца в България и Африка, като във филма участват истински сирачета. Какво беше първоначалното ти чувство, когато се срещна с тях?


Обич. Първо ги прегърнах и после изпитах огромно желание да им избърша сополите хахаха! Децата са деца, те са чисти вселени, независимо дали са сираци или не. А дечицата, с които ние снимахме, просто са по-диви заради факта, че оцеляват в една не много дружелюбна среда. С тях ни беше нужно повече търпение и различен подход, защото те те изненадват във всяка секунда.

Каква беше твоята представа за Африка преди и каква е сега? Какво най-много те докосна и как те промени цялото ти преживяване там?

"Представата" ми беше създадена предимно от книги и филми, и съответно беше чужда. Африка е невероятно място, друг свят. Тя те връща към истински ценните неща, към началото. Хората там са лишени от лукс и суета, по-щастливи и радостни са от нас. Върнах се по-благодарна, умееща да ценя и с едно силно припомняне за всичко тленно и ненужно.

В лентата Елена споделя на сирачетата в Широка лъка какво е да бъдеш майка, но ти самата, имайки син – какъв отговор би дала?

Да си родител е дар! Да бъдеш майка или баща е много отговорна "роля" и според мен е важно да успееш да бъдеш приятел и подкрепа на детето си. Да му даваш много обич и пълноценно време с теб. Това е всичко, от което имат нужда децата. Поне така си мисля…

Макар че имаш собствено дете, какво би казала на жените, които имат репродуктивни проблеми и не могат да родят?

Пращам им сила и вяра! Покрай анализите на филма "Майка" стигнахме до една страхотна мисъл: "Изкуство е да превърнеш травмата си в триумф". Подарявам им я!

На фона на целия ужас в Африка се вижда, че всъщност всеки един от нас има силата да промени света. Какво всъщност е нужно, за да го направим?

Нужно е да изключим телевизора, да станем от дивана, да използваме телефоните си само по предназначение, да бъдем малко по-емпатични и човечни, да започнем да действаме. Това е.

Какъв е твоят свят?

Динамичен, щур, разнообразен, понякога доста уморителен и пълен с прекрасни близки и приятели, за които съм адски благодарна, че са в живота ми!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама