Джейн Остин: Майката на съвременния роман


Джейн Остин: Майката на съвременния роман
Снимка: Getty Images/Guliver

Джейн Остин (родена на 16 декември 1775 година в Хемпшир, Англия) е английска писателка, която за първи път придава на романа ясно изразен модерен характер чрез отношението към обикновените хора. Тя публикува четири романа приживе: „Разум и чувства”, „Гордост и предразсъдъци”, „Менсфийлд парк” и „Ема”, които най-общо изобразяват английския живот на средната класа в началото на 19 век. Нейните произведения, освен че формират облика на съвременните романи, се превръщат във вечна класика.

СИДОНИ-ГАБРИЕЛ КОЛЕТ: ПИСАТЕЛКАТА С ДРЪЗКА СЕКСУАЛНОСТ

Джейн Остин е родена в хампширското село Стивънтън, където баща й, преподобният Джордж Остин, е бил стипендиант на колежа „Св. Йоан“. Семейството няма големи финансови възможности, но живее спокойно със седемте си деца. Джейн е най-малката от всички братя и сестри, а по-голямата ѝ сестра Касандра е нейната най-добра приятелка и верен другар. Остин е определяна като затворена, себична и много горда, затова не е имала много приятели, но с по-голямата си сестра е споделяла всичко. Нито Джейн, нито Касандра се женят, а редица учени смятат, че причината за това се корени в баща им, който насърчавал най-много любовта към ученето.

Редица източници и писма сочат, че семейство Остин са се забавлявали с актьорство, разигравайки различни пиеси, сюжети и анекдоти. Оживеният и привързан семеен кръг на Джейн осигурява наистина стимулираща среда за нейното писане. Именно този свят - на провинциалното духовенство в малкия град, с периодични посещения в Бат и Лондон извайват настройките, героите и сюжетите на нейните романи.

През 1802 година Джейн се съгласява да се омъжи за Харис Биг-Уидър, 21-годишният наследник на заможно семейство от Хемпшир, но на следващата сутрин младата дама променя решението си. Съществуват и редица загадъчни истории, които я свързват с мъже, в които се е влюбвала, но всички са умирали твърде скоро след това. Тъй като романите на Остин са толкова дълбоко обвързвани с любовта и брака, всички изследователи на нейното творчество се опитват да разберат повече за личния ѝ живот. За съжаление, доказателствата са незадоволителни и непълни. Касандра е ревнива пазителка на личния живот на сестра си и след смъртта на Джейн тя цензурира оцелелите писма, унищожавайки голяма част от тях.

Годините след 1811 г. изглеждат като най-успешните в живота ѝ. Тя има удоволствието да види работата си в печат и да знае, че романите са широко четени. Макар никой да не подозира, че тя е авторката. Всъщност, брат ѝ Хенри действа като посредник с нейните издатели, а Томас Егертън се съгласява да публикува „Разум и чувства” анонимно. Дори самият Джордж IV е фен на творчеството на Джейн, което води до написването на „Ема” в знак на благодарност. Нейното авторство е обявено пред света от брат ѝ Хенри едва след смъртта на Остин.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама