Ада Лъвлейс: Първата програмистка в света и дъщеря на Байрон


Ада Лъвлейс: Първата програмистка в света и дъщеря на Байрон
Снимка: Getty/Guliver

Ада Лъвлейс има много лица – дъщеря на Лорд Байрон, английски математик, комарджия, писателка и майка на три деца. Но преди всичко е известна с това, че е първата програмистка в света и че открива потенциала на компютрите във времена, в които те се приемат като „машини за изчисления”. Ето и нейната история.

На 10 декември 1815 г. лорд Байрон очаква раждането на желано момче, но вместо син получава малко момиченце. Детето е кръстено на полусестрата на Байрон, Августа Лий, но получава умалителното Ада от самия Байрон.

Мари Тюсо: Повелителката на восъчните фигури

По-малко от година след раждането ѝ баща ѝ напуска семейния дом, защото все още е обезпокоен от факта, че жена му, Ан Изабела Ноел Байрон, не е донесла син на света. Ада никога повече не вижда баща си, тъй като той почива през 1824 г., когато тя е на осем години. Майка ѝ остава единствената родителска фигура в живота ѝ.

Ада често боледува в ранното си детство – мигрена и парализа след морбили. Въпреки честите заболявания, тя развива своите математически и технически умения. На 12 години решава, че иска да лети. Мисли разумно и методично, с въображение и страст. Първата стъпка, която предприема, е производството на крила. Тя обмисля различни размери и материали за изработване на крилата, като хартия, пълна с масло, коприна, жици и пера. Тя изучава анатомията на птиците, за да прецени правилните пропорции на крилата и тялото. Последната стъпка би била интегрирането на парата като задвижващо средство.

В зряла възраст тя случайно се среща Мери Съмървил, която е неин модел за подражание, особено защото е и математик. Съмървил я внедрява в компанията на Чарлз Бабидж, с когото се запознава през 1833 г. Оттогава и двамата са интензивни кореспонденти.

На 5 юни 1833 г. тя отива на парти в къщата на 41-годишния Чарлз Бабидж, смятан от мнозина за баща на съвременната компютърна система. Ада очевидно вече е омагьосала домакина със своите математически умения, за да получи покана за презентацията на неговия новоизграден аналитичен двигател. По своя същност това е висока и извита машина с 2000 месингови части. Неговият аналитичен двигател е създаден, за да се превърне в универсална машина за изчисляване с парово захранване, която включва аритметична логика, условно разклоняване и контури. Има интегрирана памет и използва перфокарти и принтер за въвеждане и извеждане на данни. Ада разпозна потенциала и е истински възхитена от дизайна. Аналитичният двигател може да се разглежда като първи механичен компютър.

Представянето на аналитичния двигател бележи началото на дългосрочни работни и приятелски отношения между Ада Лъвлейс и Чарлз Бабидж. Бабидж моли Ада да опише подробно работата на механичния му компютър. Сред нейните бележки е алгоритъмът на числата на Бернули, който се счита за първия четим от компютъра алгоритъм. Ада е призната за първия програмист в историята.

В допълнение към приноса си към ранната история на компютрите, тя коментира и визии за усъвършенствани компютърни умения - композиране на музика, рисуване на картини и използване на технологии за съвместна работа между отделни хора.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама