Мари Тюсо: Повелителката на восъчните фигури


Мари Тюсо: Повелителката на восъчните фигури
Снимка: Getty/Guliver Images

Вероятно е трудно да се намери човек, който да не е чувал за Мари Тюсо и нейните восъчни скулптури. В крайна сметка музеят „Мадам Тюсо” е една от основните забележителности в Лондон, привличайки туристи от цял свят. Но изкуството на восъка не винаги е изглеждало така. Зад него стои една вълнуваща и донякъде зловеща история.

Мадам Тюсо е родена под името Мари Грошолц през 1761г в Страсбург, Франция, малко след като баща й, Йозеф Грошолц, е убит в Седемгодишната война. Прекарва детството си в Берн, Швейцария, в къщата на анатома, д-р Филип Куртиус, където майка й е работила като икономка. Докторът, когото Мари нарича „чичо”, я въвежда в изкуството на моделиране на восък.

На 15 години тя прави първата си фигура - на философа Волтер. По-късно създава много бюстове на известни хора от онези времена, включително Жан-Жак Русо и Бенджамин Франклин. Мари бързо се превръща в любимка в двореца на Версай и преподава моделиране на Елизабет, сестрата на Луи XVI, краля на Франция.

5 СИЛНИ ЖЕНИ, КОИТО ПРЕОБРЪЩАТ ХОДА НА ИСТОРИЯТА

През 1789г, когато избухва Френската революция, Мари Тюсо и нейният учител, Филип Куртиус, са обвинени в симпатии към Краля. Мари е арестувана, а главата й – обръсната и готова за екзекуция, но за щастие в последния момент е освободена, благодарение на един от поддръжниците на Куртиус.

По време на тежките времена на революцията, Тюсо и Куртиус получават нова, ужасяваща роля - да направят посмъртно маски на хората, които са били екзекутирани. По онова време фотографията все още не е съществувала и такива маски са били създавани, за да поддържат паметта на човека жив след смъртта му или за рисуване на портрети. Смята се, че по време на тази тъжна мисия Мари е създала маските на Луи XVI, Мария Антоанета и Жан-Пол Марат.

След смъртта на Филип Куртиус през 1794г Мари Тюсо става наследник на неговите восъчни изделия. Година по-късно талантливата дама се жени за строителния инженер Франсоа Тюсо. Двойката има 3 деца - момиче, което умира след раждането, и две момчета, Джоузеф и Франсоа. Отношенията между съпрузите се изострят и когато през 1802г германският илюзионист Пол Филидор предлага на Мари да отиде в Лондон и да направят общо шоу, тя се съгласява и напуска дома с един от синовете си. В Лондон Мари Тюсо, талантливата восъчна художничка на около 40 години, решава да започне собствен бизнес.

Тя организира гастролираща изложба на своите восъчни изделия из Британските острови. Във всеки град умелите й творби привличат много любопитни посетители и й носят слава и печалба. През 1822г вторият син на Мари, Франсоа, се присъединява към майка си и брат си и става част от семейния бизнес с восък.

През 1835г мадам Тюсо дава на изложбата си постоянен дом в Лондон. В музея „Мадам Тюсо” все още се пазят някои от восъчните изделия, създадени от самата Мари. С времето тази хипнотизираща колекция от восъчни фигури се разширява и сега е представена не само в Лондон, но и в Амстердам, Пекин, Берлин, Сидни, Хонконг, Сан Франциско, Шанхай и много други градове.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Не можеш да промениш това, срещу което отказваш да се изправиш.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама