5 силни жени, които преобръщат хода на световната история


5 силни жени, които преобръщат хода на световната история
Снимка: Getty/Guliver Images

Борбата за правата на жените не е от вчера или от днес. И макар че в западните общества можем да се похвалим със завидно полово равенство, това невинаги е било така. Честно казано, благодарение на различни силни жени, превърнали се във вдъхновение и символ на феминизма, днес водим тези битки значително по-леко. Ето кои са дамите, преобърнали хода на световната история и проправили ни път към различни професии и възможности.

8-ТЕ "КРИЛАТИ" ЖЕНИ, ПРОМЕНИЛИ БЪЛГАРСКАТА АВИАЦИЯ

1. Флорънс Найтингейл (1820 – 1910)

Ако някога е имало истински герой, който е посветил живота си да помага на другите, Флорънс Найтингейл определено покрива изискванията. Родена в Италия през 1920 г. в богато семейство, Флорънс се противопоставя на това, което се очаква от нея и става медицинска сестра на фронта. Тя се премества в Лондон, за да работи, но получава писмо от военния секретар, в което той я моли да състави екип, който да замине за Крим (Кримската война) и да се грижи за британските войници. Това е първият път, в който на жените им е официално разрешено да служат в армията. В Крим условията са ужасяващи – няма легла, има плъхове и всичко е мръсно. Лекарите отказват да работят с нея, но тя не се предава. Чисти неуморно, дезинфекцира и се грижи за болните войници денонощно, което ѝ печели прякора „Дамата с лампата”. Посрещната е като герой, като дори кралица Виктория ѝ пише благодарствено писмо.

2. Мари Кюри (1867 – 1934)

Мари Кюри вероятно е един от най-известните учени на всички времена. Тя е родена в полския град Варшава, но по-късно се премества във Франция, където прави невероятно откритие, което ще промени света. Във Франция се среща и със съпруга си, Пиер, който също е учен. Заедно те надграждат работата, извършена от предишни учени и правят открития, които им печелят Нобелова награда през 1903 г. Сякаш това не е достатъчно, Мари печели самостоятелна Нобелова награда през 1911г. Тя е и първата жена в историята, която има тази чест. Какво е нейното невероятно изобретение? Кюри прави революционни открития за нещо, наречено радиоактивност. Благодарение на това откритие, се откриват два нови химически елемента - полоний и радий. След това медицината изживява истински апогей – разработва се лъчетерапията и се открива рентгенът.

3. Валентина Терешкова (1937 - )

Повечето хора вероятно са чували за първия човек на Луната - Нийл Армстронг. Но какво ще кажете за първата жена в Космоса? Това е Валентина Терешкова, съветски космонавт, който през 1963 г. прекара малко под три дни в Космоса, орбитирайки Земята 48 пъти. Терешкова е родена в бедно, земеделско семейство, но в крайна сметка е удостоена със званието Герой на Съветския съюз и със златен медал за мир на ООН.

4. Маргарет Борк-Уайт (1904-1971)

Фотожурналистката на списание Life, Маргарет Борк-Уайт, е първият чуждестранен репортер, получил разрешение да снима съветски индустриални комплекси. Известна със своите дълбоко движещи се портрети, Маргарет е първата жена фото-репортер и символ на американската политическа и социално ориентирана фотожурналистика. През Втората световна война потресаващите ѝ снимки на освободените от концентрационните лагери привличат вниманието на цял свят.

5. Мадлин Олбрайт (1937 - )

Една от най-почитаните имигрантки в Америка, Мадлин Олбрайт, бяга от Чехословакия след окупирането на нацистите. Тя е първата в историята жена държавен секретар на САЩ. Успява да постигне мир в Близкия изток, да укрепи отношенията на САЩ с Китай и Виетнам, а също и да осъществи историческата среща с тогавашния лидер на Северна Корея, Ким Чен Ир. Нейното ръководство проправя пътя на не един, а двама държавни секретари през годините - Кондолиза Райс и Хилари Клинтън.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама