Изабела Бойер: Жената, дала лицето си на Статуята на свободата


Изабела Бойер: Жената, дала лицето си на Статуята на свободата
Снимка: Instagram

Изабела Юджини Бойер е жена, живяла много бурен живот. Тя е родена в Париж в семейството на сладкар, дошъл от Африка. Историците смятат, че не е бил африканец като раса, а по-скоро от британските колонизатори. Майката на Изабела била англичанка.

След като се преместила в Лондон, Изабела подновила познанството си с Исак Сингър – човекът, държащ монопол върху производството на шевни машини. По това време Изабела била на 20 години, а Сингър на 52. Той бил милионер, любител на красиви жени и неверен съпруг. От двете си бивши съпруги той имал повече от десет деца, но след срещата с Изабела той беше свободен за нова любов.

Любовни хроники: Кларк Гейбъл и Карол Ломбард

И тези чувства пламнали толкова много, че двойката се оженила. Изабела станала г-жа Сингър и в този брак родила шест деца. Семейният живот продължил 12 години - до смъртта на Сингър. Той оставил 22 милиона долара, огромна сума пари за онова време, и общо 18 деца. Всички претендирали за наследство. Изабела показала отлични бизнес умения и спечелила цяло състояние.

Тя не останала вдовица много дълго. Няколко години по-късно Изабела се омъжила за известния тогава цигулар Виктор Реубсает. Този брак ѝ дал титла – тя станала графиня на Кампоселиче. Макар да наближавала 40 години, красотата на Изабела не избледняла. През този период тя се запознала с Бертолди, който търсил модел за Статуята на свободата, която е замислил. Лицето на Изабела - изсечено, сериозно, решително, идеално пасвало на търсенията му. Той поискал от Изабела да му позира, а графинята милионерка се съгласила да изиграе тази роля.

Така лицето ѝ било увековечено в бронз. Лишена от цялата си символика, включително сияйната корона, факлата, счупените вериги под краката, това, което остава от тази статуя, е силно натрапчивото лице, силно и красиво. Мнозина твърдят, че лицето е заимствано от майката на Бертолди, но това се доказва, че не е истина.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама