Любовни хроники: Кларк Гейбъл и Карол Ломбард


Любовни хроники: Кларк Гейбъл и Карол Ломбард
Снимка: Getty Images

За пет кратки години Кларк Гейбъл и Карол Ломбард са били най-елегантната и бляскава двойка на планетата. Той - мъжествен сърцеразбивач, звезда от „Отнесени от вихъра“ и „Случи се една нощ“. Тя - невероятната комедийна актриса, чието име блести в класики като „My Man Godfrey“ и „Twentieth Century“.

Тяхната история е толкова сърцераздирателна, че основополагащият роман „Гейбъл и Ломбард“ на Уорън Г. Харис от 1974 често се разглежда като сапунена опера, отколкото като истинска история. (Всъщност по него е направен филм през 1976 с участието на Джеймс Бролин и Джил Клейбърг.)

Вижте още: Любовни хроники: Богдана Карадочева и Стефан Димитров

Всичко започва на бляскавия бал "White Mayfair" в Бевърли Хилс, който е част от холивудските традиции. Януарското „издание“ през 1936 включва всички имена от развлекателната индустрия, включително безспорния крал тогава Кларк Гейбъл, а водеща на събитието е Карол Ломбард.

Същата нощ Ломбард е представена на Гейбъл и силни искри прехвърчали веднага. Гейбъл помолил Ломбард да танцуват и се твърди, че е бил толкова възбуден, че Ломбард спряла танца, за да може да се охлади. Нощта бързо се превърнала в нагорещен хаос, а Гейбъл закарал Ломбард до хотела му и ѝ предложи секс и брак. Това накарало Ломбард да се пошегува: „Кой си мислиш, че си, Кларк Гейбъл?“ Ядосаният Гейбъл бързо върнал Ломбард обратно към бала. Напрежението между двамата не стихвало.

Въпреки че все още беше женен за втората си съпруга Риа, кралят скоро се влюбил в Ломбард - точно както почти всички останали. Буйните партита и лудориите на Ломбард на снимачната площадка били легендарни и тя скоро се оказала в офанзива на чара с Гейбъл.

Но истинският дар на Ломбард не била шумната ѝ природа, а нейната щедрост. Човек оставал с усещането, че раздаващата душа на Ломбард е била тоник за останалия без майка Гейбъл, чието тежко детство го е направило стиснат и емоционално уязвим.

Според хроникьорите имало и нещо друго - силно конкурентната Карол виждала Гейбъл като награда, която трябва да спечели. Фактът, че ядосаната Риа Гейбъл отказала да се разведе с Кларк, вбесил Ломбард и една нощ тя нахлула в дома на съперника си. Пристъпила тихо до вратата, прочистила гърлото си и извикала на изненаданата госпожа Гейбъл: „Здравей, стара вещице. Ако сега искаш да ме наричаш разбивачка на семейства, това е твоя шибана привилегия.“

Ломбард направила всичко възможно, за да направи Гейбъл щастлив – нейното отношение „Кларк е на първо място“ е сърцераздирателно и регресивно. Напълно космополитната комедийна актриса се трансформирала в жена на открито, практикувайки риболов с Клодет Колбърт, учейки се да ловува и смело подлагайки се на безброй къмпинги с Гейбъл, сгушена в спален чувал, подплатен с любимите ѝ кожени палта.

Въпреки херкулесовите усилия на Ломбард, имало някои неща, които нейната любов и грижа не можели да поправят. Ломбард е била особено обезпокоен от тъгата на Гейбъл, която днес би била окачествена като депресия. Неговата егоистична природа продължавала в спалнята, което накарало Ломбард да каже „ Много го обичам, но не е добър любовник.“

Ломбард била отчаяна за дете, не успяла да зачене. Когато настъпила Втората световна война, тя била обсебена от това да помага във военните усилия и насърчила неохотния Гейбъл да даде пример, като се присъедини към армията.

За да направи Карол щастлива, той станал ръководител на Холивудския комитет за победа. Когато му казали, че правителството търси звезда, която да продава военни облигации в Индиана, той предложил съпругата си, родом от Форт Уейн. Обиколката на Ломбард в Индиана пожънала невероятен успех, набирайки над 2 милиона долара в САЩ.

Но въпреки успеха, Карол била обсебена от идеята да се прибере при Гейбъл до свечеряване. Въпреки че групата трябвало да пътува с влак, Ломбард настояла за самолет. Майка ѝ, ревностна нумероложка, усетила признаци на обреченост и казала на дъщеря си: „Карол, не вземай този самолет“.

Останалото е история и развалини от полет 3, който се разбил в планината около 19 часа поради грешка на пилота. След като научи новината, Гейбъл се втурнал към Невада, напивайки се до ступор.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама
Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама