Любовни хроники: Цветана Манева и Явор Милушев


Любовни хроники: Цветана Манева и Явор Милушев
Снимка: Facebook

Миналата година голямата българска актриса Цветана Манева получи „Аскеер“ за цялостно творчество – един приз, който е напълно заслужен, дори и леко закъснял. Цветана Манева обаче може да се похвали и с още едно постижение, а именно пламенната любов, продължаваща вече над 50 години, с Явор Милушев.

Първият съпруг на Манева е актьорът Петър Вучков - някогашният колоритен водещ на предаваното “Минута е много” по БНТ. Двамата се влюбват, когато той е в трети курс, а тя в първи във ВИТИЗ. Женят се и първоначално живеят на един таван. Летата им минават под жаркото слънце на морето, където Вучков е екскурзовод на полски групи. Когато той завършва института, е разпределен във Велико Търново, а Манева довършва следването си в София. Бракът им издържа две години.

Вижте още: Любовни хроники: Пенчо Славейков и Мара Белчева

През 1969 г. Цветана се омъжва за Николай Пенчев - красив младеж от Пловдив, осветител в местния театър. Двамата са заедно около 4 години.

Голямата любов на Цветана обаче е колегата ѝ Явор Милушев, който е с 4 години по-малък от нея. Любовта пламва през 1973 от една случайна среща на входа на ВИТИЗ. Той още е студент в академията, а Цветана вече жъне успехи в пловдивския театър. Първата им среща е като „на кино“, сякаш излязла от филм с тяхно участие. Цветана говори по стационарен телефон до входа, а Явор се приближава и я целува по бузата.

Следваща им среща е в Киноцентъра в Бояна, където Манева снима „Последната дума“ на Бинка Желязкова. Тя е в ролята на учителката. По-късно в своя интервю си спомня:

„Бях качена на някаква платформа, по-висока. Виждах всичко от високо. Видях го как се появи. Беше дошъл до Киноцентъра и влезе при нас на снимките. Приближи се до платформата и протегна ръце към мен. Аз застанах на ръба и също протегнах своите. Явор ме хвана и ме свали от подиума. Пулсът ми полудя, замаях се, разтреперих се, ето на това се казва „да ти омекнат коленете“. За този момент говоря. Идва отникъде. Беше като вятър. Вятър, който те поема и... край.“

Когато филмът излиза по кината на 7 септември 1973, двамата вече са гаджета. Пловдив още ги помни като „Ромео и Жулиета“ и като най-красивата двойка по главната улица под тепетата. „Двама на люлката“ пък пълни салоните с млади хора, които искат да видят влюбената двойка „в действие“. Представлението се превръща в легенда из цяла България. Двамата го играят стотици пъти в продължение на 10 години...

Двамата живеят заедно няколко години, когато решават да сключат брак. Правят го на 9 септември – единственият им свободен ден. През 1979 артистичната двойка се мести от Пловдив в София и дълго време двамата са водещите актьори в "Сълза и смях". Снимат се много и в киното.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама