Камала Харис: Жената, която променя историята


Камала Харис: Жената, която променя историята
Снимка: Getty/Guliver Images

Президентските избори в САЩ развълнуваха целия свят. След победата на Демократическата партия, изключително силно се открои името на Камала Харис и определено има защо. Тази дама вече влезе в историята - тя е първата чернокожа жена вицепрезидент, но и първата американка от индийски произход, заела такъв пост.

Камала Харис прекарва живота си, разбивайки стереотипи и трупвайки много „първи“ титли. Тя е първата жена окръжен прокурор на Сан Франциско, първата жена генерален прокурор на Калифорния и първата индийска американка в Сената.

ЕКАТЕРИНА КАРАВЕЛОВА: БЪЛГАРСКАТА ЕЛИНОР РУЗВЕЛТ

Камала Деви Харис е родена в Оукланд, Калифорния на 20 октомври 1964 година. Родителите ѝ Шамала Гопалан, родом от Индия, и Доналд Харис, емигрант от Ямайка, се срещнали в университета в Бъркли. Майка ѝ специализирала онкология, а баща ѝ - икономика. И двамата са били активисти на движението за равноправие на цветнокожите, постоянно участвали в акции и митинги и водели дъщеря си на демонстрации докато все още била в количка. Името ѝ е избрано от майка ѝ, която подчертава индийските корени - на хинди "камала" означава лотос.

Родителите на Харис се развеждат, когато тя е на 7 години и майка ѝ сама отглежда нея и по-малката ѝ сестра. Семейството живее в беден район, но в края на 60-те години Калифорния обявява програма за интегриране на расови малцинства, записвайки цветнокожи деца от бедни семейства в училища в богати райони за бели. В такова училище попада и Харис. След като завършва гимназия, Харис получава бакалавърска степен по политически науки и икономика от Университета Хауърд във Вашингтон, окръг Колумбия, който е един от така наречените "исторически колежи за чернокожи", след което завършва магистърска степен по право в Калифорнийския университет в Бъркли.

Проправяйки път на жените и защитавайки правата на нежния пол със зъби и нокти, Камала ще разчита на подкрепата на цялото си семейство. Съпругът й, Дъглас Емхоф, е корпоративен адвокат, който дори взе отпуск, за да я подкрепи по време на кампанията. Двамата се женят през 2014 година след среща на сляпо. Харис е изключително добра приятелка с бившата съпруга на Емхоф, която също „има пръст“ в кандидатурата на Харис за вицепрезидент. Освен това, Камала е близка и с децата му, които я наричат галено „Момала“.

За какво ще работи Харис, що се отнася до жените? Тя подкрепя абортите, като дори предлага да са финансирани от държавата при жените с по-ниски доходи. Едно от предложенията й е да се осигури и 6-месечен платен отпуск за лични или медицински проблеми, включително за психологическите такива, особено ако става дума за жертви на домашно насилие. Камала Харис е стои твърдо зад „Зеления курс“, политически документ, който търси цялостна реконструкция на американската икономика за справяне с проблемите с климата. Тръмп осъди твърдо това предложение като "социалистически манифест".

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама