Екатерина Каравелова: Българската Елинор Рузвелт


Екатерина Каравелова: Българската Елинор Рузвелт
Снимка: Facebook

Винаги сме обичали историите за силни, смели и необикновени жени, но незнайно защо живеем с идеята, че в наши дни те се срещат по-често и са по-забележителни от предишните поколения. Разбира се, това е голяма грешка, защото историята пази спомени за не една и две подобни дами. Днес ще ви представим необикновената житейска история на Екатерина Каравелова, жената с мъжко сърце, която взима важни държавни решения, редом с мъжа си, губи трите си дъщери и е преследвана от сянката на смъртта по време на Стамболовия режим.

Екатерина Пенева, както е моминското ѝ име, е родена на 21 октомври 1860 година в Русе. Тя рано губи баща си, а майка й се затруднява с прехраната на четирите си деца. Някак бързо и естествено, малката Екатерина попада под опеката на леля си по бащина линия, Киряки Минкова, която успява да я прати да учи в Русия. Там малката красавица живее в семейството на Лермонтови. Отличничката на Московската гимназия се връща в България през лятото на 1878 г. с идеята да стане учителка, за да си осигури средства за следване в Петербург.

КРАЛИЦА ВИКТОРИЯ: БАБАТА НА ЕВРОПА

Трудно, но някак се примирява със сковаващата мизерия. Екатерина носи вече ореола на дама от московската аристокрация - тя умее да разговаря и да привлича вниманието, което ѝ печели прозвището „амазонка“. Младата дама бързо превръща една от стаите в бащината си къща в стая за уроци и още от самото начало местни деца от най-различни възрасти пълнят класа ѝ. От този момент нататък тя е учителка цели 14 години в Русе, в София и Пловдив.

През есента на 1878 г. писателят Любен Каравелов се установява в Русе с печатницата си и живее в града до смъртта си. Брат му, Петко Каравелов, при честите си посещения в града, навестява Екатерина и двамата разговарят с часове. Те се познават още от Москва, където той е бил студент. Преди да приеме предложението за брак на Петко Каравелов, тя три пъти замълчава и подминава неговото настояване да станат семейство. Като за всяко от предложенията си той пътува от Видин, където е назначен за вицегубернатор.

Тя не се омъжва по любов, любовта у нея, както споделя по-късно тя, се заражда едва след появата на бял свят на първата ѝ дъщеря, Рада, която умира на 3-годишна възраст. До онзи момент обаче тя вярва, че сключвайки брак с този изключителен за страната ерудит, би могла да помогне на Отечеството си. Интересен факт е, че първата брачна нощ така и не се състоява. Тя отпраща мъжа си в другата стая, докато се съблече. Когато той се връща при нея, тя се е увила във всички възможни завивки, а този отказ от интимен контакт продължава месец.

ДОРА ГАБЕ: ЛЮБОВЧИЙКАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ХАЙЛАЙФ

С времето Екатерина Каравелова се превръща в най-добрия сътрудник на съпруга си, който четири пъти става министър-председател на България. Макар Петко няколко пъти да лежи в затвора, бидейки жертва на политически страсти и домогвания до властта, Екатерина не го изоставя за миг. До края на живота си той я нарича "девочка моя", а нейната любов издържа всички превратности на съдбата. Личният ѝ живот определено е доста труден, но сякаш нищо не може да сломи мъжката ѝ сила. Както вече споменахме, първородната ѝ дъщеря, Радка, умира ненавършила три години. Втората, Виола, умира, загубила разсъдък след изчезването на съпруга си Йосиф Хербст. Третата, Лора, загива от собствената си ръка, последвана скоро от своя съпруг – Пейо Яворов.

И така, преживяла децата и съпруга си, Екатерина Каравелова отдава целия си живот на родината, свободата и правдата. Повече от 20 години е неизменен председател на най-старото софийско женско дружество – "Майка" и създаденото към него девическо професионално училище "Мария Луиза". Председателства първата конференция на жените, довела до създаването на Българския женски съюз. Дългогодишен председател е и на Съюза на българските писателки, създаден по нейна инициатива.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама