Дора Габе: Любовчийката на българския хайлайф през 20 век


Дора Габе: Любовчийката на българския хайлайф през 20 век
Снимка: Instagram

Дора Габе е родена на 28.08.1886 година в град Добрич. Средното си гимназиално образование завършва във Варна, а след това пътят ѝ я отвежда в Швейцария и Франция. По това време се появяват първите ѝ стихотворения за възрастни, които са посрещнати с одобрение от литературната критика. Публикува ги в списание "Мисъл" и "Демократически преглед". Въпреки успеха, който жъне с поезията си, нейните интереси са малко-различни. Тя се насочва към детското творчество. Името ѝ се налага като любимо и търсено в почти всички тогавашни списания за деца, в които публикува малки стихотворения, чувствени поемки, весели песни и залъгалки.

МАРА БЕЛЧЕВА: КРАСИВАТА ПОЕТЕСА С НЕЩАСТНА СЪДБА

Истината е, че колкото и да са емблематични нейните стихосбирки за деца, личният ѝ живот е това, което винаги буди интереса. Дора Габе определено е известна със страстта си към мъжете и доста често се забърква в любовни триъгълници и страшни драми. Тя е оплела в своите „мрежи“ не един и двама представители на българския елит по онова време и любовният ѝ живот може да бъде побран в цял роман.

Яворов е може би първата ѝ любов и много тежко преживява девическата ѝ незрялост и въздържаност. Дора Габе твърди, че той е написал "Две хубави очи" за нея, а не за Мина. Йовков не само въздиша по тъмнооката амазонка, но и я вплита като образ в едно от най-хубавите си произведения. Боян Пенев, вече доцент в университета, ѝ предлага брак и не се отказва дори когато става ясно, че бъдещата булка е еврейка и трябва да се покръсти. Вазов, вече възрастен, с удоволствие я посещава, разговаря с нея, чака я да му отиде на гости в деня на смъртта си. Била е много близка и с полския писател Ян Каспрович. Витезслав Незвал ѝ пише трогателни писма и се кълне, че заедно с тях й изпраща и “доверчивото си сърце”.

Но колкото и мъже да ѝ се обясняват в любов и да тичат след нея, нейното сърце сякаш е в ръцете на Боян Пенев. Между Дора Габе и Пенев има силно и плодоносно интелектуално общуване. Според слуховете обаче, Боян Пенев твърде много се радва на женското внимание, което получава от столичните интелектуалки. Дора ревнува, но някак приема многобройните изневери, докато чашата не прелива заради Олга, дъщерята на един от най-известните български езиковеди. По-късно сърцето на Боян Пенев е пленено от Елисавета Багряна и макар двамата да живеят заедно до смъртта на Пенев, те са във вечен любовен триъгълник, защото Дора Габе и критикът никога не се развеждат.

Сякаш напук и от чувство за реваншизъм, след смъртта на Пенев, Багряна се опитва да открадне всеки мъж на Дора Габе и в крайна сметка двете делят може би четирима-петима любовника. Дълго време се говори, че двете с Елисавета Багряна са в ужасни отношения, защото и двете са били влюбени в Боян, но дамите доказват през годините, че между тях няма вражда, а дори напротив - здраво приятелство, крепящо се на общата им любов към мъж, който отдавна не е между живите. Съревнованието между тях се оказва забавна игра, която играят със спортен дух.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама
Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама