Кристина Кок: Първата жена, която ще полети към Луната


Кристина Кок: Първата жена, която ще полети към Луната
Снимка: Getty Images

В началото на април НАСА представи четиримата астронавти, които ще летят до Луната до края на следващата година, като екипажът включва една жена и трима мъже. Всъщност, това е първият лунен екипаж, който включва жена и астронавт, който не е от САЩ, както и първият екипаж по програмата "Артемис" ("Артемида") на НАСА за завръщане на Луната. Коя е загадъчната дама обаче?

Това е Кристина Кок на 44 години, която може да се похвали с един огромен рекорд зад гърба си - най-дългият космически полет, проведен от жена (328 дни). По време на мисията Кристина Кок прави шест излизания в открития космос с обща продължителност 42 часа и 15 минути, според данни на сайта на американската космическа агенция. Едно от тях е историческо - през октомври 2019 г. двете с Джесика Миър са първият изцяло женски екип, излязъл в открит Космос, за да отстранят повреда в елекрозахранването. 

Родената в щата Мичиган инженерка, пише история, тъй като е единствената дама, получила възможност да полети към естествения спътник на Земята.

По професия е инженер и астронавт на НАСА от випуск 2013. Тя получава бакалавърска степен по електротехника и физика и е магистър по електротехника в държавния университет в Северна Каролина. Точно преди да стане астронавт, тя служи в Националната океанична и атмосферна служба, като началник на станция в Американска Самоа.

Заедно с Кристина, на борда на капсулата "Орион", която се очаква да полети към Луната до края на 2024, ще бъдат колегите ѝ от НАСА Рийд Уайзман и Виктор Гловър, който е от афроамерикански произход, както и канадецът Джереми Хансън - първият представител на страна извън САЩ, включен в американска лунна мисия.

Звездният екипиаж обаче няма да кацне на Луната през 2024 г., когато по план се очаква да бъде реализиран третият етап от мисията "Артемис". Предвидено е капсулата им да навлезе в лунната орбита, и само да обикаля около естествения спътник на нашата планета, след което да се насочи обратно към Земята.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама