Любовни хроники: Жоро и Мая Илиеви


Любовни хроники: Жоро и Мая Илиеви
Снимка: Facebook

Жоро Илиев - лошото момче на 90-те години, което се ражда в България, която тoку-що се е разделила с комунизма и не може да го "възпита", защото демокрацията е крехка или просто защото на тогавашната власт са ѝ удобни такива персонажи за новия сценарий в държавата. Противоречивият му образ е като завършен герой на Скорсезе от филма му "Добри момчета" - не само защото Жоро се превръща в най-желания ерген в родината, който вместо с пиано всява респект с пистолет в ръката, а ѝ защото българинът тайно го харесва.

Той е онзи, които  взима от богатите, за да даде на бедните, той е онзи, който  играе срещу държавата, която години наред си е играла с хората. А за да бъде напълно завършен романтичния му персонаж Жоро Илиев разбива клишето, което години наред царува по бай Тошово време, че трябва да си човек на някой, за да си първи в комунистическа България.

Едно момче от работническо семейство в Кюстендил, което и враговете му в мафията наричат Главния зад гърба си има само спортни постижения по борба, а не дипломи от швейцарски колежи си създава държава в държавата.

Красив, арогантен и опасен, той е възпят в голяма част от творчеството на фолк певиците от зората на чалгата, като може би Жоро Илиев е единственият мъж, за който безброй красавици от 90- те си преписват любовни афери сами - кои истина, кои не....

Вижте още: Коко Шанел и Артър "Бой" Капел

Зад всеки Главен седи обаче една Главна...

Когато напишете името на Жоро Илиев в Google първите неща, които излизат са "Жоро Илиев жив ли е?", може би, защото 30 години след комунизма, българинът продължава да се надява, че лошото момче от Кюстендил ще се върне отново, за да прецака властта. Второ нещо кое излиза обаче е Мая Илиева - единствената жена, която успя да укроти Неукротимия! 

ЕДНА ЛЮБОВ, КОЯТО ЗАПОЧВА И ЗАВЪРШВА С МИРАЖ

Абсолютна красавица - без филъри в устатата, без дълги изкуствени коси и мигли, без силиконови скули и небесно сини лещи, лишила образа си от целия модерен кич на 90-те, Мая Илиева и до днес е запазила натуралната си визия и изчистения си стил.

И ако за босът на ВИС - 2 се носят всевъзможни противоречиви легенди, то всеки докоснал се до "първата дама" на българската мафия, казва че е изключително уравновесена, спокойна и добронамерена. Именно тези черти в красавицата вижда братът на Жоро - Васил Илиев и според запознати, той убеждава Главния да се омъжи за Мая. Васил се надява тя да успее да укроти висаджийята, който има прекалено много изцепки дори и за мафиот.

Двамата с Мая сключват брак, а техен кум е Румен Маринов - Нарциса, който няколко години по - късно е убит с 3 патрона и смъртта му ще докара няколко кървави атентати в подземния свят. Говори се, че Нарциса е познал един от убийците си и е успял с последни сили да набере номера на Жоро Илиев и да му прошепне името на килъра си.

24 април 1994 година в България се провежда най - голямото светско събитие, което събира целият елит на страната. Сватбата на Жоро и Мая Илиеви е в митичния ресторант "Мираж", който е специално построен и обзаведен за братя Илиеви в тогавашния квартал "Емил Марков", а сега "Гоце Делчев". Заведението се превръща в щаб на застрахователната империя ВИС 2. В празничния ден обаче съдбовни знаци показват, че от тази любов, която се празнува в ресторант "Мираж" скоро ще остане само мираж...

Когато в гражданското младоженците си поставят халките, тази на Жоро трудно е влязла на пръста му. Според поверията това е лоша поличба, предвещаваща фаталния край на брака им. Но докато това се случи, ще се изпие още много шампанско....

Когато Георги Илиев изнася Мая на ръце от гражданското и тя тръгва да хвърля булчинския букет, той се чупи и се разпада в ръцете ѝ, което е следващият прокобен знак.

Приятели на Мая и Жоро Илиев, казват че любовта им е била толкова силна, че единствено смъртта можела да ги раздели... Около година преди разстрела на Главния в Слънчев бряг, двамата с Мая сключват църковен брак. Без купони и много шум, без приятели и роднини те се венчават в храм-паметника Свети Александър Невски, а бракосъчетанието им извършва лично Българският патриарх Максим.

БЕЛИ ПТИЦИ И КУРШУМИ

В легендарния ресторант "Мираж", до който иска да се докопа всяка прохождаща и утвърдена фолк певица, Радо Шишарката е на тотална почит, а парчето му "Бели птици и куршуми" е любима песен на Васил и Георги Илиеви и се превръща в химн на ВИС - 2.

От създателя на ВИС - Васил вече са останали само "бели птици", след като е разстрелян на 25 април 1995 докато пътува за ресторант "Мираж" с колата си. 

Отново на 25-ти, но през август 2005 г., в едно от любимите му заведения - „Буда бар” в Слънчев бряг следват и куршуми за по - малкия брат - Георги Илиев.

Малко преди 23,30 ч Жоро Илиев се изправя и бавно крачи из бара, докато говори по телефона. Сяда и се хваща за гърдите, свличайки се на земята. Снайперист го улучва до сърцето.

Това е краят на епохата ВИС и големият край на една любов, за която всички казват, че само смъртта може да ги раздели...

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама