Любовни хроники: Коко Шанел и Артър "Бой" Капел


Любовни хроники: Коко Шанел и Артър "Бой" Капел
Снимка: Instagram

Надали има човек, който да не е чувал за Коко Шанел – велика жена, която не просто създава малката черна рокля, а обезсмъртява модата на 19 век, за да създаде жената на 20 век. Тя е жената, успяла да създаде своя империя в свят, управляван от мъже. Тя е икона, легенда, революционер, пример и вдъхновение. Мнозина знаят, че Мадмоазел е имала доста любовници, но са много малко тези, които са запознати с романса ѝ с Артър „Бой” Капел. 

Любовни хроники: Синди Крауфорд и Ранди Гербер

През 1909 г. Коко среща 28-годишния собственик на въглищна мина Артър „Бой” Капел по време на лов. Той е чест посетител в шатото на Балсан и се оказва нейната най-голяма любов. Бой Капел финансира първите магазини на Chanel, а Коко пуска блейзери, които са вдъхновени от облеклото на новия си любовник. Шармантната дизайнерка посвещава на Артър и парфюм.

През 1913 г., по съвет на Бой, Шанел отваря бутик в курортния град Довил и въвежда мода за дамски дрехи в морски стил. Двамата прекарват доста време там, за да популяризират името на Шанел. 

Въпреки че Бой Капел финансира първия бутик на Коко, той след това два пъти ѝ разбива сърцето: веднъж, като се жени за друга и вторият път - със смъртта си в автомобилна катастрофа. Връзката им продължава девет години, след което Капел се жени за друга. Оказва се, че той никога не ѝ е бил верен. Въпреки това продължава аферата си с Шанел до смъртта си в края на 1919 г.

Според градската легенда, тя поръчва всичките завеси, покривки и чаршафи в дома да се сменят в черно. Дълго време Коко страда по Бой и споделя пред неин близък приятел, че светът трябва да скърби заедно с нея. Това е една от теориите за раждането на малката черна рокля, която става запазена марка за революционния стил на дизайнера.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама