Любовни хроники: Васил Левски и Йова


Любовни хроники: Васил Левски и Йова
Снимка: facebook

Днес се навършват 150 години от обесването на Васил Левски. В училище ни учат за смелите му подвизи и жертвоготовност, но малка знаят, че той е бил сгоден.

Любимата му се е казвала Йова и била от заможно семейство. Той се влюбва в нея, докато е учител в карловското село Войнягово (1864-1866).

Описват я като много красива и трудолюбива мома, която пленила сърцето на 27-годишния Васил. На седенките двамата често пели заедно любимата му песен "Мари заискали се мома и момък". Той дори ѝ подарил гердан (нишан), купен от Пирот, който символизирал вричане. Всички очаквали, че двамата влюбени скоро ще се оженят, но един ден през 1866 Левски си тръгва изненадващо, изоставайки жената, която обича в името на по-голямата си любов - България.

Минало много време и никой не очаквал от Васил да се върне. Но той го направил. Потропал на портите на семейната къща, целунал ръката на родителите на Йова, а от нея поискал прошка. Дал ѝ "изин" - свобода да се омъжи.

Вестта за обесването на Апостола потопила цялото Войнягово в мъка. Жените от селото носили забрадки цели 40 дни. По-късно Йова се омъжва и ражда момче.

Макар че синът ѝ може да стане търговец, тъй като баща му има дюкян, тя настоява да бъде учител, както любимия ѝ Левски. По съвпадение или не тя умира на датата, когато Апостола е обесен - 19 февруари. И точно в годината, в която се отбелязвали 100 години от рождението му.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама